Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 3 грудня 2002 - У центрі уваги російської преси і далі залишаються підсумки нинішнього так званого «Року України у Росії» та перспективи наступного 2003, що його офіційний Київ, зі свого боку, проголошує «Роком Росії в Україні».

Московські газети також продовжують активно коментувати ситуацію довкола нового українського уряду та відстежувати підводні течії української політики.

Офіційна версія чергового візиту до Москви Леоніда Кучми, що має відбутися 9-10 грудня - підведення підсумків «Року України в Російській Федерації», - пише «Независимая газета», зауважуючи, що результатів цього року небагато. Автор статті наводить слова директора Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитра Видріна, який заявив, що все це схоже на радянський період, коли «проводилися місячники гігієни, дисципліни, правил вуличного руху і таке подібне». «Так само і з Роком України у Росії: нічого окрім декларацій не змінилося. Хіба що товарообіг впав на 10-15 відсотків», - заявив Дмитро Видрін.

«Независимая газета» вже від себе зазначає, що найближчим часом мало б стати відомо, на кого з українських політиків зробить ставку Москва – як кандидата у майбутні президенти України. У цьому контексті, нещодавній візит глави адміністрації президента Росії Олександра Волошина до Києва, було сприйнято як те, що Кремль робить ставку на Віктора Медведчука. Однак, така версія поки що не має підтвердження. Але, оскільки наступний рік символічно оголошено Роком Росії в Україні, то в такий час Кремлю справді не гріх визначитися зі своїм ставлеником у Києві, - пише у вівторок «Независимая газета» .

«Новий уряд України немає програми», - під таким заголовком вмістив статтю вже інший російський часопис - «Комерсант». Відсутність програми першочергових дій, - як стверджує автор статті, посилаючись на конфіденційні джерела, і є справжньою причиною перенесення зустрічі Леоніда Кучми з новим урядом - із понеділка на четвер. «Взято тайм-аут».

Газета «Комерсант» ставить під сумнів реальність заяви Леоніда Кучми про те, що новий уряд разом із парламентською більшістю мав би ліквідувати усі бар’єри для нормального розвитку економічних взаємин і, перш за все, у торгівлі».

А ще один російський часопис, відома газета «Правда» - зосереджує увагу на колишніх судимостях українського прем’єра Януковича, а також згадує і судимість нинішнього глави президентської адміністрації Віктора Медведчука.

«Останні кадрові ініціативи президента України, - пише газета «Правда», - красномовно свідчать, що він остаточно встав на шлях криміналізації влади. І це означає, що Кучма не бачить шляхів виходу з кризи, а турбується лише про те, щоб будь-яким чином продовжити своє особисте політичне життя. Метушня довкола «псевдокоаліційного» уряду – не більше ніж торги за міністерські портфелі і боротьба за можливість брати участь у поділі державного бюджету», - підсумовує московська газета «Правда».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG