Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Словенії у вівторок прийняв інформацію про відставку прем’єр-міністра Янеза Дрновшека, якого у неділю обрано главою держави


Парламент Словенії у вівторок прийняв інформацію про відставку прем’єр-міністра Янеза Дрновшека, якого у неділю обрано главою держави

Белград, 4 грудня 2002 – Президент Мілан Кучан мандатарія нового уряду має призначити до понеділка, 11 грудня. Ним ймовірно стане нинішній міністр фінансів Антон Роп.

У минулу неділю, 1 грудня ввечері, коли проголошено результати президентських виборів, у Любляні не було феєрверків та масового тріумфу переможців. Державний прокурор Барбара Брезіґар вітала свого опонента з перемогою. Відтак у штабквартирі новообраного президента Янеза Дрновшека випили по кілька склянок пахучого словенського вина, проспівали кілька пісень й спокійно розійшлися, бо в понеділок усі повинні бути на робочих місцях. Це словенська ментальність, завдяки якій цей двохмільйонний народ зберіг національне почуття під час кількастолітньої влади чужинців. Працелюбність допомогла словенцям подолати й десятиліття перебудови після проголошення незалежності.

Згідно з угодою партій правлячої коаліції лівого центру, головою уряду, ймовірно уже наступного тижня, стане нинішній міністр фінансів Антон Роп. Щодо Дрновшека, йому було сорок років коли став членом, згодом й головою Президії колишньої Югославії. Влітку 1991 року саме Дрновшек вів переговори з Белградом про виведення югославської армії зі Словенії.

На відміну від більшості посткомуністичних країн, в Словенії не було ні драматичних політичних змін ні великих скандалів в процесі приватизації. Консерватори були при владі лише двічі по кілька місяців й не вдалося їм загальмувати перебудову. Дрновшек і його команда вміло пристосували словенську економіку й законодавство до європейських і наразі альпійська республіка за рівнем життя перевищує навіть членів Європейського союзу Португалію й Грецію, а 2004 року Словенія стане повноправним членом ЄС і НАТО.

Новий президент, який вступить в посаду 23 грудня, каже, що він і в президентському кріслі переважно займатиметься економікою й поглибленням зв’язків Словенії із країнами Західної Європи. Він заявив, що подасть у відставку й на пост лідера Ліберально-демократичної партії.

А першого президента незалежної Словенії Мілана Кучана його земляки пам’ятатимуть як тиху людину й зваженого політика. Дрновшек відрізняється від нього тим, що він в десять років молодший, динамічніший, що володіє англійською, французькою, німецькою й іспанською мовами та, що він – неодружений.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG