Доступність посилання

ТОП новини

Видача Закаєва Росії означала б, що чеченцям немає місця на Землі – Єлена Боннер


Видача Закаєва Росії означала б, що чеченцям немає місця на Землі – Єлена Боннер

Прага, 4 грудня 2002 – У житті чеченців сталися дві важливі події міжнародного характеру: звільнення з під варти у Копенгагені офіційного представника обраного ними президента і відмова Данії видати його Російській Федерації. Росія висловила своє обурення, захисниця інтересів Закаєва британська актриса сказала, що це – просто диво, сам Закаєв вважає своє звільнення маленькою перемогою чеченців на міжнародній арені. Сьогодні на прес-конференції у Копенгагені він подякував усім за підтримку і висловив жаль з приводу того, що спричинив напруження у датсько-російських взаєминах. Яке значення має рішення Данії для чеченців і що робитиме Росія далі?

Один з найвидатніших лідерів визвольної боротьби чеченців, як його називає газета "Нью-Йорк Таймс", Ахмед Закаєв понад місяць провів у слідчому ізоляторі Копенгагена. Чому ж Данія вирішила не видавати Росії особу, яку російська Генпрокуратура звинувачує у причетності до тероризму? Учора Міністерство юстиції Данії заявило про брак доказів у звинуваченнях проти Закаєва. У звіті датчан мовиться, що підставою, зокрема, для звинувачень його у причетності до захоплення заручників у Москві стали його інтерв`ю журналістам під час цих події. "Нью-Йорк Таймс" пише і про здивування датських юристів тим, що свідків інших "злочинів" Закаєва російські слідчі допитали вже після його арешту у Копенгагені, хоча самі злочини він начебто скоїв у 1996-1999 роках.

А сам Ахмед Закаєв, який, нагадаю, є офіційним представником обраного чеченцями президента Аслана Масхадова, сказав Радіо Свобода, що тут у Копенгагені вирішували не його особисту долю, а давали правову оцінку усьому, що відбувається. "Якби Данія виконала вимогу російського керівництва щодо моєї екстрадиції, це означало б, що увесь Європейський Союз солідарний з Росією, з тим, що вона провадить у своїй країні. Для нас це було б тяжким, можна сказати навіть смертельним ударом, особливо для тих, хто продовжує чинити росіянам опір."

Начальник відділу міжнародного права Генпрокуратури Росії Роберт Аделханян заявив, що Росія оскаржуватиме рішення Данії у Європейському суді: "Росія скористається своїм правом за статтею 10 Європейської Конвенції у боротьбі з тероризмом і звернеться до Європейського суду з прав людини, від якого вимагатиме арбітражних слухань". З огляду на постійну критику російської кампанії у Чечні європейськими правозахисниками, Росії не варто мабуть сподіватися на позитивне рішення Європейського суду з прав людини у справі видачі Закаєва.

Хоча в самій Росії є різні погляди. Голова закордонного комітету Ради Федерації Михаіл Маргелов, якого цитує "Файненшл Таймс" звинуватив європейців у тому, що їхній підхід до боротьби з тероризмом обмежується "гарненькими" деклараціями солідарності. А от лідер Союзу правих сил Росії Борис Нємцов вважає, що процес із Закаєвим став ганьбою для Росії; що від самого початку було зрозуміло: ніхто не збирається його видавати Кремлю.

Правозахисниця Єлена Боннер, вдова Нобелівського лауреата, академіка Андрія Сахарова в інтерв`ю Радіо Свобода, як і Ахмед Закаєв, сказала, що рішення датчан важливе для цілої Чечні. "Це важливо не лише для самого Закаєва, а й для чеченців в цілому тому, що, якби Данія прийняла документи, надані Росією, це означало б, що чеченці ніде на Землі не матимуть місця".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG