Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Киргизстану узаконив «відкуп» від служби у війську


Парламент Киргизстану узаконив «відкуп» від служби у війську

Прага, 4 грудня 2002 - Нижня палата парламенту Киргизстану в понеділок схвалила поправки до закону «Про загальну військову повинність», якими передбачено «відкуп» від армії. Згідно з цим нововведенням молоді киргизькі юнаки можуть не йти до війська, заплативши державі 25 тисяч сомів (це близько 500 доларів). Ці гроші повинні іти на покращення матеріально-технічного постачання збройних сил.

Досить неординарне рішення викликало подив у багатьох. Аби дізнатися конкретніше про суть цих нововведень, я звернувся до нашого колеги з киргизької редакції Радіо «Свобода» Нарина Айьіпа: «Цей закон пройшов у другому читанні, перше відбулося на початку року, і автором цього закону є депутат Ісмаіл Ісаков», - говорить мій колега із киргизької редакції. Він розповів, що генерал у відставці Ісмаіл Ісаков є головою парламентського комітету з питань державної безпеки.

Ісаков вже тривалий час бореться із корупцією як в армії, так і в державі вцілому. Досі діти елітної частини киргизького суспільства уникали служби в армії, відкуповувалися за хабарі. Аби запобігти корупції довелося розробити закон, який легалізував відкуп від служби в армії і гроші йтимуть до державного бюджету, а не в кишеню якогось чиновника.

Однак, сума 25 тисяч сомів (близько 500 доларів) є досить великою для малозабезпеченої частини суспільства, адже середня зарплата у Киргизстані сягає близько 25 доларів. Так що, таким нововведенням, не зможуть скористатися пересічні селяни чи робітники. Багато депутатів гостро критикували цей закон, однак при голосуванні, він все-таки пройшов.

Дехто із дотеперішніх критиків такого нововведення сподівається, що Президент Киргизстану не підпише цього закону.

Подібний законопроект літом цього року потрапив і до парламенту в Росії. Депутат фракції Союзу правих сил Росії Володимир Сємьонов запропонував законодавчо закріпити право громадянина - відкупитися від служби у війську за суму у розмірі 3600 доларів.

За словами Сємьонова, що їх наводить інтернетівське інформаційне агентство «NEWSru.com», сума державного внеску повинна визначатися державою і йти до бюджету держави, а саме Міністерства оборони. Таким чином, вважає російський парламентарій, можна подолати корупцію: військкомати не матимуть можливості брати хабарі за відстрочки в армії».

На думку Володимира Сємьонова, приблизна сума «відкупу» з одного військовозобов’язаного повинна бути еквівалентна зарплаті контрактника чи офіцера, тобто - 150 доларів на місяць, чи відповідно – 3600 доларів за два роки.

За словами депутата Володимира Сємьонова зі Союзу правих сил Росії, такий законопроект є логічним кроком до переходу до професійної армії. Призовник зможе оплатити зарплату одного контрактника. «Кількість бажаючих відкупитися збільшиться, - зауважує російський депутат, бо молоді юнаки погодяться у 2-3 рази більше працювати, але жити вдома, ніж іти на два роки у рабство».

Однак цей законопроект так і не обговорювали у Державній Думі Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG