Доступність посилання

ТОП новини

Імідж США після початку глобальної війни з тероризмом


Імідж США після початку глобальної війни з тероризмом

Прага, 5 грудня 2002 – Згідно з опублікованим у середу звітом міжнародного фонду «П’ю ґлоубал етітюд проджект фаунд», який займається дослідженням громадської думки, протягом останніх років, зокрема після минулорічних терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні й оголошенням антитерористичної кампанії популярність Сполучених Штатів у багатьох країнах світу, в тому числі й західних помітно знизилася. Ідеться головно про зовнішню політику нинішньої адміністрації США.

Безпосередні усні і телефонні опитування проведено від липня до жовтня цього року у 44-х провідних країнах усіх континентів. Згідно з результатами опитувань, протягом останніх років, особливо після оголошення Вашингтоном кампанії боротьби з міжнародним тероризмом популярність Сполучених Штатів у світі постійно спадає. Більшість населення наведених країн і далі захоплено технічними і технологічними досягненнями США, люблять американську культуру, зокрема музику й фільми, проте відкидають політичні ідеї, підхід до міжнародних проблем і окремі тенденції. Так, 54 відсотки канадців, 67 відсотків німців і 71 відсоток французів заперечують американські ідеї і політичні тенденції. Серед мусульманських країн цей відсоток значно вищий. Варто, однак, спочатку зупинитися на західних союзницьких країнах. Зростання певних антипатій стверджено у сусідній зі США Канаді, а також Великобританії, у таких економічно пов’язаних зі США країнах, як Аргентина, де протягом останніх двох років популярність спала від понад половини населення до 34-х відсотків. Однак, це не означає втрати інтересу або симпатій до американської культури. 77 відсотків канадців люблять американську музику, телебачення й фільми. Про ці ж симпатії у Венесуелі заявило аж 78 відсотків опитаних, у Польщі 70, у Японії 74, у Великобританії 76 відсотків.

Як уже згадано, імідж Сполучених Штатів особливо постраждав у мусульманських країнах. де боротьбу з міжнародним тероризмом релігійна пропаганда часто представляє, як війну з ісламом. У цьому контексті автори звіту наводять зокрема і такі дружні до США країни, як Єгипет, Туреччину, Йорданію, Індонезію та кілька інших.

Крім заходів, пов’язаних із боротьбою з міжнародним тероризмом у більшості наведених країн, як західних, так і мусульманських, а також у країнах третього світу опитані скритикували однобічність зовнішньої політики Вашингтона. Крім того, на думку багатьох опитаних, США провадять політику, яка розширює прірву між багатими і бідними країнами, а також не докладають достатніх зусиль до вирішення міжнародних проблем.

У повідомленні про звіт агентство Асошіейтед пресс пише, що американські офіційні особи добре усвідомлюють проблему спаду популярності США і намагаються загальмувати цей процес. Білий дім створив спеціальний офіс «глобальної комунікації», який займатиметься роз’ясненням зовнішньої політики президента Буша, якого звинувачують в однобічних рішеннях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG