Доступність посилання

ТОП новини

9 найвідоміших художніх та документальних кінострічок Олександра Довженка висвітлюватимуть у Національній галереї мистецтв у Вашингтоні


9 найвідоміших художніх та документальних кінострічок Олександра Довженка висвітлюватимуть у Національній галереї мистецтв у Вашингтоні

Вашингтон, 4 грудня 2002 - У столиці Сполучених Штатів Америки експерти з українських питань матимуть можливість обговорювати не лише скандал довкола «Кольчуг», а й також культурні надбання українського народу. Власне у Національній галереї мистецтв висвітлюватимуть серію кінофільмів Олександра Довженка.

У повідомленні престижної вашингтонської Національної галереї мистецтв мовиться, що “однією з кардинальних постатей першого покоління радянських кінорежисерів був Олександр Довженко, який порвав із традиційною структурою творення фільмів і замість понять характеру персонажів та змов уніс у зміст фільму поняття ідей та емоцій. Його кінокартини насичені емоційністю та поетичною ліричністю, натхнення він черпав з української народної творчості та українського навколишнього середовища. Попри те, що фінансування він отримував від радянської влади, залишилися майже відсутніми пропагандистські витоки його проектів,» – так характеризують організатори виставки Олександра Довженка.

9 найвідоміших художніх та документальних кінострічок висвітлюватимуть у Національній галереї мистецтв у Вашингтоні з 7-го по 29-те грудня. Фестиваль Довженка в американській столиці організовано за сприянням української влади. Впливова американська газета Вашингтон пост присвятила велику статтю Олександру Довженку та його творчості й серед іншого наводить слова українського дипломата, який наголошує на тому, що “Довженко - культурний посол України.”

“Такі заяви вигідні, у теперішній час: Україна потребує усі можливі підходи доброї дипломатії, - пише Вашингтон пост і додає, – адже президента цієї країни звинувачено опонентами у замовленні вбивства журналіста, владу підозрюють у нелегальному продажу радарних систем Іраку. Пропагувати Довженка може й не є наміром відволікати від політичної халепи цієї країни, однак було б великою полегшою для українського дипломата говорити про історію кіно, поезію в той час, коли більшість інших новин є поганими,” – зазначає Вашингтон пост. Щодо самого Олександра Довженка та кінофестивалю в столиці Сполучених Штатів, то американські експерти й любителі кіно матимуть можливість на власні очі переконатися й оцінити його творчість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG