Доступність посилання

ТОП новини

Кримські журналісти відстоюють свої права і право суспільства на отримання інформації без цензури


Кримські журналісти відстоюють свої права і право суспільства на отримання інформації без цензури

Симферополь, 6 грудня 2002 - Журналісти газети “Панорама Севастополя” оголосили про початок акції протесту проти цензури і тиску з боку чиновників Севастопольської міської держадміністрації. З 9 грудня ця газета не виходитиме доти, доки не будуть виконані вимоги журналістського колективу “Панорами Севастополя”. Детальніше про те, як кримські журналісти намагаються відстоювати свої права і право суспільства на отримання інформації без цензури – розповідаємо.

Севастопольські журналісти, які створили свою незалежну профспілку, вимагають від засновника газети – регіонального відділення Всеукраїнського об’єднання «Злагода» – погасити фінансову заборгованість перед трудовим колективом видання, а також припинити втручання Управління у справах преси та інформації Севастопольської міської держадміністрації в особі його начальника Олександра Скрипниченка в роботу редакції.

Автори заяви, поширеної у Севастополі, стверджують, що з приходом у другій половині листопада нового головного редактора Олександра Кравченка зміст газети змінився, на їхній погляд, «у гірший бік, оскільки редактор надає перевагу не матеріалам штатних співробітників, а передруківкам з київських провладних видань і статтям прес-секретаря голови Севастопольської міської державної адміністрації, які постійно зухвало і безапеляційно нав’язуються начальником управління з преси держадміністрації Олександром Скрипниченком», кінець цитати.

Тим часом в Криму триває створення незалежних журналіських профспілок. У четвер профспілкову організацію було створено на найпопулярнішій в Криму Чорноморській телерадіокомпанії. В установчих зборах взяли участь 30 осіб – не тільки творчий колектив служби новин «Хвиля» і радіо «Ассоль», але й редактори авторських програм, оператори, режисери і представники інших підрозділів компанії. Профспілка отримала назву “Союз творчих однодумців і незалежних авторів “Стіна”. Голова профспілкової організації, відома кримська журналістка Людмила Чевельча заявила, що її колеги готові прийняти в члени профспілки і президента ЧТРК Тетяну Красикову – вона також є найманим працівником. А перша незалежна профспілка працівників засобів масової інформації в автономії, нагадаю, була створена минулого тижня у Держтелерадіокомпанії «Крим».

І ще одна новина про те, як кримські журналісти намагаються відстоювати свої права і право суспільства на отримання інформації без цензури. 3-го грудня місцевий суд Ялти розглянув справу за скаргами головного редактора незалежної алупкинської газети «Алубіка» Рагіма Гумбатова на неправомірні дії посадових осіб міськвиконкому і міськради Алупки. Пан Гумбатов оскаржив відмову в наданні інформації і відмову в акредитації журналіста при Алупкинській міській раді. Виносячи рішення, суд зобов'язав алупкинського міського голову Валерія Андика надати журналісту Рагіму Гумбатову необхідну інформацію, а також акредитувати його при міськраді. Це перший в Криму випадок, коли журналісти відстояли у суді право суспільства на отримання інформації від владних структур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG