Доступність посилання

ТОП новини

Цієї зими безпритульні діти опинилися перед небезпекою масових смертей...


Цієї зими безпритульні діти опинилися перед небезпекою масових смертей...

Одеса, 6 грудня 2002 - Будинок для безпритульних дітей “Світлий дім” відомий багатьом одеситам. Тут справді прагнуть не лише нагодувати дітей, пригріти їх, але і надати духовне виховання.

При будинку відкрито Каплицю, де править Служби Божі та спілкується з дітьми священик Української Греко-Католицької Церкви отець Михайло Іванцик.

Власне, і керівник Дому є людиною духовною. Він монах чину Отців Селезіан УГКЦ – отець Олександр Чумаков.

Все своє свідоме життя отець Олександр присвятив саме дітям. Він, добрим словом у молитвах своїх згадує і ще одного помічника “Світлого дому” – колишнього голову Київської райдержадміністрації Одеси Ігоря Свободу. Про пана Свободу, його долю, одесити так нічого і не дізналися.

Це наче державна таємниця і триває від 1998 року, коли його викрали невідомі злочинці.

Слабке здоров’я отця Олександра витримує і нинішні наїзди чиновників, до яких Він, нажаль, вже звик...

З отцем Олександром Чумковим спілкувався наш кореспондент Ігор Столяров

Ігор Столяров: Будинок для безпритульних дітей “Світлий дім” відомий в Одесі. Як Він існує нині? У ці дні...

Отець Олександр: Прийшла зима. Почалися холоди і на сьогоднішній день ми маємо приплив людей, які дотепер жили на вулиці, бо стало вже досить холодно. Вони тягнуться до тепла.

Зима є тим часом коли ми можемо найбільше попрацювати для облаштування дітей.

Ми задоволені, що останнім часом встановлено гарні взаємини з багатьма гілками державної влади. Мова йде про обласну службу у справах неповнолітніх, яка відгукується на всі наші прохання стосовно наших безпритульних дітей, які стали жертвами маніпуляцій з боку мафіозних структур.

Так само з допомогою прийшли деякі депутати міської Ради. На наші прохання відгукнулося міське управління інформації і зв’язків з громадськістю.

Шкода, що міська служба у справах неповнолітніх в особі керівника пана Голоскова зайняла, щодо благодійних організацій, досить негативну позицію. Він рахує, що ці організації не чинять благодійних справ, а є поза законом.

Про це Він заявив в інтерв’ю газеті “Вечірня Одеса”, додавши, що благодійності ліквідовувати не слід, але примусити їх стати напівдержав ними так щоби можливо було їх щоденно перевірять і притягати до відповідальності за кроки які не до вподоби владі.

Я вважаю, що міського чиновника дратує, що благодійні організації є незалежними від його впливу.

Ігор Столяров: Чи міське управління у справах неповнолітніх критикувати благодійні організації, якщо справи з неповнолітніми в Одесі дуже кепські?

Поширюється злочинність серед неповнолітніх і так далі...

А замість того щоби усувати недоліки, вони звертають увагу на організації які животіють, бо від держави належної підтримки не мають.

Отець Олександр: Досить часто мені ставили питання – “В чому є конкуренція у взаєминах між благодійною організацією та державними установами?”

Я вважаю, що складні стосунки з деякими державними організаціями виникли тому що ми порушили монополію на інформацію.

Безпритульні діти, до того часу коли з’явилися благодійні організації і недержавні притулки, належали лише державі.

Питання їхнього влаштування чи соціального захисту тоді було виключно справами держави і ніхто не міг висловити претензій.

Від часу появи нашої благодійної роботи, яка покликана на допомогу цим нещасним дітям, інформація стала гласною і недоліки праці державних служб у справах неповнолітніх стають відомими. Саме тоді стало зрозуміло, що проблема не в дітях, а в бездіяльності тих урядовців, які повинні вирішувати проблеми дітей, а цього не роблять.

Ігор Столяров: На Вашу думку, які сьогодні існують найбільші небезпеки для безпритульних дітей в Одесі?

Отець Олександр: На сьогоднішній день безпритульних дітей в Одесі нараховується близько двох тисяч. Це інформація зі служб міліції, які проводили спеціальні рейди протягом літа.

Державних притулки лише два і кожен з них розрахований максимально на сто місць.

Є ще два благодійних притулки. Це – “Світлий дім” \який існує вже сім років\ та “Дорога додому” \існує півроку\.

Кожен розрахований на 40 – 60 дітей...

Всі разом ми можемо охопити триста – триста п”ятдесят дітей.

А будуть морози... І якщо безпритульні діти залишатимуться на вулиці то, я вважаю, фантастикою буде якщо зима пройде без дитячих жертв.

Це найбільша небезпека, яка загрожує життю і здоров’ю.

Друга небезпека полягає в тому, що діти які є на вулиці, щоби опинитися в теплі, згодні йти до будь кого. До криміналів, педофілів, осіб які можуть торгувати дітьми, втягувати їх у злочинність і утримувати їх під своїм впливом вже після зими.

Це друга небезпека, яка руйнує тих дітей. І це вже забагато...

Ігор Столяров: Якими будуть Ваші дії, у відповідь на невиправдані звинувачення, які пролунали від керівника міського управління у справах неповнолітніх?

Отець Олександр: “Слід називати речі своїми іменами. Те що сказав пан Голосков називається неприхованою брехнею, яка може бути зруйнована при оприлюдненні реальних документів, які є не лише в нашій організації, але так само у міліції, прокуратурі.

Його звинувачення стосуються не адміністрації “Світлого дому”, а благодійних організацій міста Одеси в цілому.

Ми маємо намір зібрати загальні збори членів нашого Фонду, яких на сьогодні є 28, і поставити питання щодо притягнення до суду за брехню і поширення за відомо неправдивої інформації.

Вважаю, що це буде цивілізований метод боротьби з брехнею міського урядовця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG