Доступність посилання

ТОП новини

Фінансові проблеми Європейської Колегії Польських та Українських університетів


Фінансові проблеми Європейської Колегії Польських та Українських університетів

Варшава, 6 грудня 2002 - Тривожна вістка надійшла із польського міста Люблін: через фінансові труднощі під загрозою опинилося функціонування Європейської Колегії Польських та Українських університетів, званої популярно польсько-українським університетом. Декларація про створення Колегії була підписана в присутності представників міністерств освіти попередніх урядів України та Польщі, ректорами Люблінського університету імені Складовської-Кюрі, Києво-Могилянської Академії та Київського держуніверситету імені Шевченка, а також Львівського університету імені Франка. Однак, не зважаючи на декларації, відповідних умов для нормальної праці цього учбового закладу так і не було створено.

На сьогоднішній день в польсько-українській Європейській Колегії навчається 148 осіб, із яких тільки восьмеро – це громадяни Польщі. Польське міністерство національної освіти виплатило усім докторантам стипендії тільки за перші три місяці навчання у 2001 році. Українська сторона взагалі не фінансує цього учбового закладу через відсутність відповідних міжнародних угод.

Головною проблемою Європейської Колегії є те, що вона досі не має статусу юридичної особи, що ускладнює безпосереднє її фінансування – вважає Єва Рибалт, науковий керівник Колегії. Міністерство освіти Польщі перераховує кошти для Колегії на рахунки університету імені Складовської-Кюрі, але робить це часто із запізненням і не в повному обсязі. В дійсності виходить так, що університет імені Складовської-Кюрі кредитує нашу діяльність – сказала пані Рибалт в інтерв’ю для газети “Жечпосполіта”.

За даними газети в результаті фінансових труднощів Європейської Колегії низка докторантів із України залишилася без засобів до існування і вирішила повернутися на батьківщину. Для декого з них – це насправді драматична ситуація, оскільки люди звільнилися з попередніх місць праці чи взяли академвідпустки у своїх навчальних закладах.

Після оприлюднення важкої ситуації докторантів з України, люблінський митрополит католицької церкви єпископ Жицінський вирішив проспонсорувати стипендії для трьох осіб, але це як не важко здогадатись, проблеми не вирішує. Вирішення проблеми може відбутися тільки на міждержавному рівні, при проявленні доброї волі представниками як українського так і польського урядів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG