Доступність посилання

ТОП новини

США – дані про іракську зброю масового знищення


США – дані про іракську зброю масового знищення

Прага, 9 грудня 2002 – Серед інших актуальних тем західні оглядачі коментують удоступнені інспекторам ООН дані про наявність в Іраку зброї масового знищення. Минулої суботи Сполучені Штати передали Раді безпеки ООН і Міжнародному агентству з питань атомної енергетики у Відні майже 12 тисяч сторінок документів, які свідчать про наявність в Іраку хімічної, біологічної і ядерної зброї. Преса по різному оцінює цю інформацію і перспективу чергового загострення ситуації навколо Іраку.

Британська газета «Індепендент» у редакційній статті підкреслює, приміром, що в удоступнених інспекторам документах ідеться значною мірою про матеріали подвійного призначення, тобто про сировину і товари, які можна вживати і у військово-промисловому комплексі, на експорт яких до Іраку Рада безпеки ООН наклала ембарґо. Проте, як підкреслює газета, звіт Багдада про його арсенали теж є важливою частиною процесу, який мав би відвернути жахливу і непотрібну війну.

Далі газета підкреслює, що наступного ж дня після оприлюднення документів офіційні особи США порушили справу сформування наступної групи інспекторів, які агресивніше, ніж нинішні інспектори ООН, поставляться до пошуків зброї масового знищення в Іраку. На закінчення британська газета підкреслює, що адміністрація Буша не може міняти «правил гри» лише тому, що нинішній розвиток подій їй не підходить. Нема доказів – нема війни, закінчує газета.

Тим часом інша британська газета «Дейлі телеґаф» ставить під серйозний сумнів широкий іракський звіт про військові арсенали Режиму Саддама Хусейна, який (тобто цей звіт) заперечує наявність в Іраку будь яких видів зброї масового знищення. За нинішніх критичних умов позиція Багдада, тобто твердження про відсутність зброї масового знищення, на думку газети, цілком зрозуміла. «Дейлі телеґраф» підкреслює, що після того, як Багдад видворив інспекторів ООН 89-го року, не давши їм завершити інспекцію, Ірак залишився фактично поза міжнародним контролем, тому можна радше очікувати, що зброї масового знищення там прибуло, а не зменшилося. Тим часом своїм звітом іракський режим намагається послабити рішучість західних демократій і таким чином зберегти владу у своїх руках.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» містить коментар професора університету Брандайз Іцхака Накаша, який порушує тему розкладки сил у післявоєнному Іраку. Після створення держави Ірак 21-го року минулого століття владу там узурпували сунніти, які представляють лише 20 відсотків населення. Шиїти становлять до 60-ти відсотків і курди – 20 відсотків. У майбутньому, як вважає коментатор, Ірак повинен стати федерацією і влада повинна буди розподілена пропорційно між етнічними і релігійними групами. Це, на його думку, забезпечить розпад диктатури і відверне дальше узурпування влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG