Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ країн ОБСЄ ухвалили хартію боротьби з тероризмом


Міністри закордонних справ країн ОБСЄ ухвалили хартію боротьби з тероризмом

Прага, 9 грудня 2002 – Минулої суботи під час самміту в португальському місті Порто міністри закордонних справ 55-ти країн ОБСЄ ухвалили Хартію боротьби з тероризмом. Документ передбачає низку заходів, спрямованих на розширення співпраці в охороні кордонів членських країн, на координацію дій в боротьбі проти відмивання грошей і торгівлі людьми.

Текст Хартії ОБСЄ, який фактично передбачає тіснішу координацію дій правоохоронних органів країн Організації з питань безпеки і співпраці в Європі в боротьбі зі злочинністю загалом і з міжнародним тероризмом зокрема, підготували фахівці з різних країн ОБСЄ, а учасники самміту в Порто після короткого обговорення одноголосно ухвалили його.

Передусім Хартія ОБСЄ заперечує будь яке пов’язання міжнародного тероризму із конкретною країною або релігією і підкреслює, що боротьба проти тероризму не може бути спрямована проти жодної релігії, країни або народу. Далі, у рамках боротьби з міжнародним тероризмом Хартія зобов’язує усі країни ОБСЄ не надавати притулку терористичним організаціям або окремим членам таких організацій, розслідувати будь які сигнали або прояви наявності у цих країнах терористичної діяльності, не надавати підтримки на приватному або офіційному рівні терористичним організаціям в інших країнах, а також виключити будь які умови для діяльності терористичних груп. Документ ОБСЄ передбачає співпрацю між членськими країнами у справі притягнення до відповідальності осіб, які фінансують, планують або проводять терористичні акти, або посередньо підтримують такі акти. Як уже згадано на початку, жодна із країн ОБСЄ не може надавати права проживання або політичного притулку особам, вплутаним до підготовки або здійснення терористичних актів у будь якій іншій країні світу. Для ефективної боротьби з міжнародним тероризмом країни ОБСЄ зобов’язуються посилити контроль своїх державних кордонів і координувати ці зусилля із суміжними сторонами, з метою виключити можливості пересування або переховування осіб, причетних до терористичної діяльності. Усі країни Організації з питань безпеки і співпраці в Європі мали б також ділитися інформацією про міжнародні злочини, відмивання грошей, контрабандне перевезення через кордони, переважно до західних країн нелегальних іммігрантів, наркотиків і зброї.

На думку оглядачів, Хартія боротьби з тероризмом, ухвалена країнами ОБСЄ в Порто, мала б врешті послужити поштовхом для координації дій 55-ти європейських країн у боротьбі з міжнародною терористичною і загалом злочинною діяльністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG