Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний день прав людини


Міжнародний день прав людини

Прага, 10 грудня 2002 – У рамках відзначення Міжнародного дня прав людини майже більшість сьогоднішніх західних газет присвячують цій темі редакційні статті й численні коментарі, у яких переважає критичний погляд на теперішній стан прав людини у світі. Кампанія боротьби з тероризмом і законодавчі акти країн ЄС у рамках боротьби з нелегальною імміграцією різко погіршили становище у цій ділянці.

Газета «Інтернешанел гераль Трібюн» містить коментар керівника міжнародної правозахисної організації Гюмен райтс воч Кеннета Рота, який вважає, що тривалі європейські традиції захисту прав людини нині явно захиталися. Автор наголошує на теперішній зовнішній політиці Європейського союзу, в якій значно слабкіше представлені права людини. На думку автора, країни – члени ЄС, які бажають і далі стояти на сторожі прав людини, повинні керуватися власною політикою у цій ділянці.

Деякі коментатори намагаються дещо ширше представити права люди у світі, ніж досі було прийнято. Приміром, газета «Айриш таймс» містить коментар аналітика Міжнародного католицького агентства розвитку Майкла О’Браєна, який вважає, що голод у численних країнах третього світу слід розглядати і трактувати, як порушення прав людини. Протягом останніх десяти років число голодуючих у країнах Африки різко зросло, а загальна кількість людей, підкреслює автор, які живуть на цьому континенті на грані голоду, нині сягає сорока мільйонів. Коментатор звинувачує в цьому не лише режими окремих країн, а й міжнародні організації, зокрема Світову організацію торгівлі, яка своїми обмеженнями і протекціоналістськими заходами не дає країнам третього світу шансів вийти із сільськогосподарської кризи.

Із найсвіжіших повідомлень на тему прав людини західна преса наводить триваючі студентські протести в Ірані. Протягом останніх вихідних тисячі студентів Тегеранського університету продовжували демонстрації і марші протесту, вимагаючи політичних реформ і модернізації країни. Газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар двох фахівців від проблем Близького сходу Яна Урбіни і Саєда Разаві, які підкреслюють, що, в розумінні іранців, ідея ісламської революції в Ірані 79-го року полягала в установленні демократії і соціальної справедливості. Ці принципи лягли і в основу іранської конституції. Тим часом ісламський клір узурпував владу і систематично допускався порушень згаданих принципів. Тому, як підкреслюють іранські студенти, вони не бажають контрреволюції, а лише домагаються реалізації ідей ісламської революції, щоправда, як підкреслюють автори, поки що не надто успішно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG