Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Кіпр


ООН – Кіпр

Прага, 10 грудня 2002 – У понеділок Організація Об’єднаних націй представила новий, переглянений план возз’єднання Кіпру. Цей документ, який мав би пришвидшити вступ Кіпру до Європейського союзу, у четвер стане на порядку денному самміту ЄС в Копенгагені.

Хоча деталі нового плану до дня самміту залишаються таємницею, відомо, однак, що основою нової федеративної держави, як раніше було заплановано, мала би стати швейцарська модель, яка передбачає створення двох автономних, незалежних і рівноправних національних компонентів однієї держави з єдиним урядом. Вирішення проблеми Кіпру, як сподіваються керівники Європейського союзу, не лише закінчить 28-річний період розділу острова й автоматично відкриє шлях до його вступу в ЄС, а й покладе край напруженню між Грецією й Туреччиною і полегшить також вступ Туреччини до ЄС. Обидві національні групи Кіпру матимуть єдине громадянство і кожна з них підтримуватиме особливі взаємини із Грецією і Туреччиною. Кіпр мав би стати демілітаризованою зоною, тобто острів повинні залишити 40 тисяч турецьких військовослужбовців, які окупували північну турецьку частину 28 років тому. Нова острівна держава не матиме права посідати збройних сил, крім поліції і незначної кількості грецьких і турецьких військовослужбовців, закупляти або отримувати зброю з-за кордону. На перших порах на острові буде розміщено групу спостерігачів ООН, які стежитимуть за дотриманням реалізації плану.

Керівники обох частин острова попередньо привітали модернізований план ООН, хоча про свою офіційну позицію Клерідес і Денкташ оголосять у середу, тобто напередодні самміту ЄС в Копенгагені. Обговорення плану і дальші переговори у справі спільних адміністративних структур, як заявив у понеділок генеральний прокурор Кіпру Маркідес, не припинятимуться і під час самміту ЄС.

Спеціальний посланник генерального секретаря ООН у справах Кіпру Томас Вестон повідомив журналістам, що під час зустрічі із керівником грецької частини острова Клерідесом він узгодив найсуттєвіші положення плану ООН. У середу він матиме зустріч у цій справі із лідером турецької частини острова Денкташем. За словами Вестона, перш, ніж оголосити своє попереднє рішення про залучення Кіпру до ЄС, заплановане на 2004-й рік, керівники Європейського союзу бажають отримати попередню згоду лідерів обох частин острова прийняти план Організації об’єднаних націй за основу возз’єднання.

Перспектива возз’єднання Кіпру нині не викликає особливих сумнівів ні в оглядачів, ні в лідерів ЄС, які пов’язують із цим надії на закінчення одного із найтриваліших конфліктів на території післявоєнної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG