Доступність посилання

ТОП новини

Візові торги між Україною та Польщею


Візові торги між Україною та Польщею

Варшава, 11 грудня 2002 - Польща, як і інші країни-кандидати в ЄС, виходить на фінішну пряму свого переговорного процесу на тему євроінтеграції. Усі сподіваються, що у найближчу п'ятницю в Копенгагені переговори ЄС із країнами-кандидатами буде завершено, і всі питання, пов'язані з умовами вступу до Євросоюзу, буде з'ясовано. Однак, якщо, наприклад, для Польщі все стане зрозуміло, то це не означає, що автоматично все стане зрозуміло Україні, зокрема, в питанні впровадження віз для українських громадян. Те, що візовий режим між Польщею та Україною буде впроваджено – це справа вирішена і це залежало від вимог ЄС, а от умови цього режиму лежать виключно в компетенції польської держави.

Не зважаючи на послідовні запевнення українців офіційною Варшавою в тому, що майбутні візи будуть максимально дешевими й легкодоступними, до сьогоднішнього дня так і немає чіткої відповіді на конкретні запитання: якими саме дешевими і наскільки легкодоступними будуть ці візи? Не дочекавшись від польської сторони конкретних пропозицій, українська сторона зробила крок на випередження, передавши свої пропозиції у вигляді так званого нон-пейпер. У цьому документі українська сторона висловлює готовність не вводити у відповідь візи для польських громадян, а польські візи для українців пропонує видавати за символічну оплату, тобто в межах одного долара чи й однієї гривни.

Крім того, із метою не обмежувати співпрацю між обома країнами, Київ пропонує Варшаві вирішення ще кількох проблем. По-перше, укласти двосторонню угоду на зразок українсько-португальської про легальне працевлаштування сезонних робітників. По-друге, створення додаткових пунктів перетину кордону. І, по-третє, розглянути можливість видавання певних віз безпосередньо на кордоні (зокрема, коли йдеться про потребу лікування, відвідин місць поховань близьких чи доглядання за власністю по інший бік кордону). Вирішення цих проблем, на думку посла України у Польщі Олександра Никоненка, було б дуже важливим жестом Польщі щодо України та її громадян:

Олександр Никоненко: «Це, звичайно, має далекосяжне політичне значення. І це дасть можливість українцям усвідомлювати, що вони не відрізані від Європи через Польщу».

Володимир Павлів

Тепер українським дипломатам, як і всім зацікавленим українським громадянам залишається лише очікувати на офіційну відповідь польської сторони. Зрозуміло, що для Польщі прийняття українських пропозицій пов'язано з витратою певних додаткових коштів. Але, з іншого боку, ці кошти видаються не такою вже й великою платою за утримання декларованих не один раз партнерських стосунків між нашими країнами. Не хотілось би, щоб питання кількох мільйонів доларів стало випробуванням для щирості наших партнерських стосунків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG