Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина хоче розширити географію ЄС


Туреччина хоче розширити географію ЄС

Прага, 11 грудня 2002 – Хоча США заявляють про повну підтримку намагань Туреччини стати членом Європейського Союзу, це викликає неоднозначні реакції у Європі. Представник Німеччини заявив сьогодні, що Анкара мусить вирішувати проблему прав людини, перше аніж сідати за стіл переговорів з Брюсселем.

Ще не вщухли політичні пристрасті навколо нещодавніх парламентських виборів у Туреччині, як на черзі новий спалах турецької проблематики на Заході. Вона виникла напередодні самміту ЄС в Данії і під час візиту до Вашінґтона лідера правлячої в Туреччині Партії Справедливості і Розвитку Реджепа Ердоґана. США шукають вагомої підтримки Анкарою їх майбутньої воєнної операції проти Іраку. Тому не дивною була заява Джорджа Буша у вівторок про те, що його уряд повністю підтримує Туреччину у її прагненнях влитися до європейської спільноти. Він сказав Ердоґанові у Вашінґтоні:

«Ми з вами, рука об руку, у вашому бажанні стати членами Європейського Союзу».

А глава британського зовнішньополітичного відомства Джек Стро був ще красномовніший:

«Ми у Об’єднаному Королівстві в числі перших у справі Туреччини. Ми кажемо, турки, ласкаво просимо до європейської демократичної родини...»

Але справа вступу до ЄС не дуже легка, не зважаючи на таку солідну підтримку на Заході, за турків виступають і нинішні лідери Франції, Німеччини, а також Іспанія, Греція, Данія. Проте у політичних колах згаданих вже країнах та інших членів ЄС є серйозні заперечення щодо вступу в європейську родину Туреччини, близько 90 відсотків території якої за межами Європи. Наприклад, міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер вважає, що Анкарі потрібно кардинально покращити ситуацію з правами людини ще перед переговорами щодо вступу до ЄС. У четвер на самміті в Копенгагені, можливо, буде названо дату початку переговорів з Туреччиною і не виключають, що їх призначать на 2005 рік, після чергової хвилі розширення ЄС.

Чільні турецькі політики вже сьогодні не згодні з такою далекою датою старту переговорів і поспішно ухвалюють нові й нові пакети демократичних законів. Глава уряду країни, Абдулах Ґюль, сказав у середу, що його уряд влаштовує старт переговорного процесу з ЄС лише не пізніше 2003 року і додав: «Ми ведемо себе мужньо і гідно. Такого ж чекаємо і від ЄС!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG