Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи не забуває про справу Гонгадзе і турбується про вибори


Рада Європи не забуває про справу Гонгадзе і турбується про вибори

Прага, 11 грудня 2002 - 12 грудня в Україну має приїхати спеціальний уповноважений Ради Європи з розслідування справи Гонгадзе та інших злочинів проти українських журналістів. Водночас 11 грудня в Парижі доповідачі Парламентської Асамблеї Ради Європи на засіданні моніторингового комітету презентували свою доповідь про Україну.

Попередній текст нової доповіді Ради Європи про Україну поки що є таємницею, але її співавтор, парламентарій з Данії Ганне Северінсен розповіла Радіо Свобода, що найбільше спостерігачів турбує дві проблеми. Це стан свободи слова в Україні і майбутні президентські вибори, щоб вони були вільними і справедливими. За словами Северінсен, в Парижі згадали й про попередні перегони до Верховної Ради, під час яких міжнародні спостерігачі помітили багато порушень. "Якщо подивитися лише на результати виборів за пропорційною системою, то 18-20 відсотків виборців підтримали президента, але зараз у Верховній Раді є пропрезидентська більшість. Тому тут є проблеми з системою, але також тим, як вона функціонує, особливо у день виборів," – наголосила Ганне Северінсен. Вона переконана, що Рада Європи має вести моніторинг і майбутніх президентських виборів на берегах Дніпра.

Доповідачі тепер надішлють текст своєї доповіді українській владі, яка матиме три місяці, щоб висловити свої зауваження і після цього моніторинговий комітет Ради Європи знову обговорить українське питання.

Я також попросила Ганне Северінсен прокоментувати лист від Адміністрації президента. На Банковій провели свій власний аналіз українських мас-медіа, який доводить, що проблеми зі свободою слова в Україні немає. Реакція Ганне Северінсен:

"Я маю копію цього листа тут в Парижі і звісно проблему можна представляти по-різному. Я сподіваюся, що ми невдовзі отримаємо звіт від Європейського Союзу, котрий зацікавився цим питанням. Справа не в тому, щоб порахувати, скільки незалежних газет існує в Україні, треба також дивитися, хто ж є власником телебачення і як загалом працюють українські журналісти, чи є якісь тенденції. Зокрема, я маю на увазі дискусію темників." Северінсен сказала, що уважно вивчає матеріали парламентських слухань про політичну цензуру в Україні, які відбулися раніше цього місяця.

Долею українських журналістів буде займатися і спеціальний уповноважений Ради Європи зі справи Гонгадзе та інших вбивств журналістів. Ганс Крістіан Крюґер має приїхати до Києва в четвер, 12 грудня. Українські слідчі вже понад два роки не можуть, чи не хочуть докопатися до істини у справі Гонгадзе і тому міжнародна організація пішла на такий крок. Ганс- Крістіан Крюґер раніше в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, що під час перебування в Києві його цікавитиме передовсім правовий аспект розслідування. "Я не детектив, який має з’ясувати, що трапилося. Я – юрист, завдання якого перевірити, чи могло проведене розслідування взагалі принести якісь результати," – наголосив Крюґер. Німецький правозахисник має великий досвід: свого часу йому доводилося розглядати подібні справи в Туреччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG