Доступність посилання

ТОП новини

Зростання ксенофобії і расизму в Європі


Зростання ксенофобії і расизму в Європі

Прага, 12 грудня 2002 – Європейські правозахисники стверджують, що після терористичних актів у США 11 вересня минулого року у європейських країнах можна простежити поширення ксенофобії і расизму, зокрема зростання антимусульманських та антисемітських настроїв.

Згідно з повідомленнями, об’єктами відкритих докучань і нападок, а часто злочинів стають люди близькосхідного вигляду, в тому числі й мусульманські жінки з чорними накидками і закритим обличчям. Останнім часом почастішали також випади проти синагог і євреїв.

Паризький кореспондент газети «Нью-Йорк таймс» Крейґ Сміт у своїй четверговій кореспонденції зупиняється зокрема на становищі у цій ділянці у Франції, де серед усіх європейських країн мусульманська і єврейська громади є найчисленніші. У вівторок Французька національна асамблея ухвалила закон про покарання за відкриті прояви расизму і ксенофобії, а також за злочини на цьому тлі. Закон став частиною широкої законодавчої ініціативи, спрямованої на боротьбу зі злочинністю. У рамках цих заходів французький уряд посилить тиск на місцеві органи влади з метою повести боротьбу із расистським випадами у Франції. Далі кореспондент газети «Нью-Йорк таймс» наводить слова голови Європейського центру стеження за проявами ксенофобії і расизму Боба Пуркісса, який вважає, що й інші європейські уряди повинні вжити нагальних заходів, серед яких він називає соціальні й економічні, для усунення факторів, що сприяють поширенню расової й етнічної нетерпимості. Ухваленню згаданого закону у Франції передувала низка расистських атак, у тому числі на синагоги. Газета наводить зокрема пожежу синагоги в Марселі у березні цього року, а також напад на іншу синагогу на південному заході Франції кілька днів тому.

Однією із причин поширення в Європі расизму і нетерпимості до іноземців «Нью-Йорк таймс» вважає посилення пропаганди правих популістів, які будують свої політичні впливи на боротьбі з імміграцією і звинувачують саме іммігрантів у зростанні рівня злочинності і соціально-економічних проблемах.

На загал, як стверджує Беата Вінклер, директор Віденського агентства, що стежить за проявами расизму в Європі, лідери Європейського союзу виступають з осудом расистської агресії проти мусульман та інших етнічних груп і негайно реагують на конкретні прояви расизму і ксенофобії, проте часто ця ініціатива зверху не отримує ширшої підтримки на місцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG