Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді після президентських виборів, які визнано недійсними, загострюється боротьба за владу між президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем


У Белграді після президентських виборів, які визнано недійсними, загострюється боротьба за владу між президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем

Белград, 12 грудня 2002 – Прихильники Коштуніци стверджують, що Джінджич прагне запровадити диктатуру

Верховний суд Сербії відкинув скаргу президентської партії, в якій зазначалося, що в списках виборців є чимало так званих мертвих душ. Після цього штаб-квартира Коштуніци вдруге звернулася до республіканського виборчкому, цим разом з вимогою скасувати результати виборів. Співробітники президента Югославії заявляють, що до списків внесено аж 830 тисяч осіб, які не існують. Через це вони вважають, що Коштуніцa здобув перемогу та що Виборчком має лише проголосити його президентом.

Згідно з офіційними даними, у недільних виборах взяло участь лише 45 відсотків виборців. За даними Коштуніциної команди – голосувало більше від половини. Цікаво, що президент Югославії від неділі вечора мовчить. В його ім’я виступають депутати й члени керівництва партії, які драматичним тоном попереджають, що Джінджич готується провести переворот й запровадити диктатуру. В інтерв’ю Сербській службі радіо Свобода сербський прем’єр їхні заяви назвав безглуздими та такими, на які немає сенсу звертати увагу.

Важко сказати чому зважений Коштуніца, якого вважають раціональною людиною, цим разом дозволяє, щоби його команда драматизувала ситуацію й виступала з такою ненавистю до політичних опонентів. Дехто припускає, що президент Югославії після трьох виборчих невдач втратив нерви. Більшість оглядачів робить висновок, що Коштуніца стає знаряддям в руках радикального крила своєї партії. Його радикальні прихильники, нібито, занепокоєні фактом, що рейтинг партії прискорено падає. Через це вони прагнуть скомпрометувати Джінджича й викликати падіння його уряду, яке призведе до дострокових парламентських виборів.

Прем’єр впевнений, що його підтримує більшість депутатів та що Коштуніца не відважиться увійти в коаліцію з ультранаціоналістами Воїслава Шешеля. В сербському парламенті тимчасом обговорюють бюджет на наступний рік. Якщо депутати від президентської партії приєднаються до опозиції, уряд буде змушений подати у відставку. Проте, могло б статися, що скинення Джінджича сприяло б не так Коштуніці як Шешелю. Бо, на недільних виборах Коштуніца здобув на 300 тисяч голосів менше ніж у жовтні, а Шешель – на 200 тисяч більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG