Доступність посилання

ТОП новини

Політичні аргументи і демократія


Політичні аргументи і демократія

Прага, 12 грудня 2002 – Політологи вважають, що набір політичних аргументів у політичній системі залежить від загального рівня суспільних взаємин. Якщо політики використовують у своїй аргументації елементи відкритого залякування або застосування фізичного тиску, що межує з посяганням на людське життя, то це є закономірним підсумком загального суспільного ставлення до насильства, як до чогось повсякденного. Сьогодні у Україні якраз і переважають такі політичні реалії.

Якщо влада не бажає боротися з відкритими проявами насильства, то це її цілком влаштовує. Чимало спостерігачів переконані, що на пост - радянському просторі не вистачає терпіння і послідовних зусиль у демократизації суспільного життя. Тому й не дивно, що у цих країнах часто вважають за непотрібне «винаходити велосипед» і повертаються до старих, випробуваних методів права часів тоталітаризму. Найефективніше право диктаторів – це сила, писав колись Френсіс Бекон. І трагізм ситуації для цих країн, а також - для України, полягає у тому, що люди у пост-радянських спільнотах настільки звикли до постійного насильства впродовж цілого століття, що їм видається це нормальною правовою практикою. Тому й не дивно, що сьогодні в Україні нікого не хвилює , що людей звільняють з роботи лише за те, що вони мають якесь відношення до опозиційної «Нашої України».

Щойно Віктор Ющенко розповів журналістам про характерний для української політичної аргументації епізод: «Коли до мене приходить депутат і каже – я маю вибір: або труп або в список більшості, а я йому кажу: Саша, я хочу щоб ти був живий». Якщо подібна аргументація поширена у політичних верхах, то про що казати на більш широкому суспільному рівні.

Американський філософ Ралф Емерсон відзначив свого часу, що «коли все вирішується насильством, насильство не може припинитися, воно поширюється у суспільстві похмурою і страшною силою, нищить розум, культуру, особистість. Нищить все. А потім це насильство пожирає і тих, хто його поширює і саму політичну систему, і державу, засновану на ньому»...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG