Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор 32 – 33-го років в Україні – замовчані факти історії... Відповідь правозахисника, письменника й філософа Євгена Сверстюка на лист слухача


Голодомор 32 – 33-го років в Україні – замовчані факти історії... Відповідь правозахисника, письменника й філософа Євгена Сверстюка на лист слухача

Прага, 12 грудня 2002 - У перших числах грудня в передачі «Демократія й держава», а 7 грудня у передачі "Листи на "Свободу" в ефірі прозвучав лист від нашого слухача з Харківщини, у якому він засуджує жертви голодомору 32-33-го років за те, що вони, мовляв, не чинили опору і не захистили своїх дітей від голодної смерті, влаштованої московським комуністичним керівництвом.

До київської редакції радіо Свобода звернувся письменник і філософ Євген Сверстюк із проханням оприлюднити його відповідь нашому слухачеві.

Євген Сверстюк:

«На початку грудня в передачі радіо Свобода прозвучав лист одного з слухачів з Харківщини, який вразив мене і не тільки мене судженнями про людей, що стали жертвами голодомору. Власне, він з осудом ставиться до тих людей, які вмирали і не оборонялися. І він не перший. Я був із групою англійських журналістів від Бі-Бі-Сі, які знімали фільм «Сталін» і мали в руках книгу Роберта Конквеста «Жнива скорботи». І коли вони запитували селян, то теж ставили питання, чому люди не оборонялися. Але що можуть відповісти селяни? А тим часом, це великий недоробок нашої преси, журналістики, я сказав би, дуже великий гріх перед історією. Замовчано те, що оборонялися. Є публікація Валерія Васильєва «Крестьянские восстания на Украине в 29-30-е годы», яка повинна бути популяризована. Оборона була страшна. Посилали проти цих сил загони кінної міліції. У деякий селах люди вийшли з вилами, косами і камінням, пішли на станцію Купінськ і були масові арешти і масові розстріли. Були розстріли селян із кулемета, жертви, які вимірюються десятками тисяч. Це як війна. Звичайно, були сотні вбитих, тисячі поранених і десятки тисяч арештованих. Отже, йшла відчайдушна війна, і деякі місцеві керівники відкрито ставали на бік селян, які виступали проти розпоряджень із центру. Були різні форми організації і було оголошено «наступление социализма по всему фронту» в усьому сталінському значенні цього слова. Якщо можна щось закинути людям, то тільки те, що треба було це все робити одностайно, тоді, коли їм все стало ясно, - в 1918-1919-му роках. Вони знали, хто і з чим іде, і тоді потрібна була оборона. Оборонятися в 1933-му вже було пізно. Але все одно оборонялися і все одно платили кров’ю...»

Людмила Литовченко

Сподіваємося, що відповідь правозахисника, письменника й філософа Євгена Сверстюка нашому слухачеві з Харківщини буде початком дискусії в українській програмі радіо Свобода . Чекаємо ваших листів, дорогі слухачі.

На все добре!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG