Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні ініціативи у справах загиблих в Україні журналістів


Міжнародні ініціативи у справах загиблих в Україні журналістів

Київ-Прага, 12 грудня, 2002 –

Олекса Боярко

В ефірі “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Олекса Боярко.

Наша перша тема -"Міжнародні ініціативи у справах загиблих в Україні журналістів." У другій темі ми розглянемо те, що відбувалося сьогодні у Верховній Раді, політичні баталії, дебати, сутички і навіть бійки.

Гості студії – телефоном з Вашингтона - вдова загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе. У київській студії Радіо “Свобода” народні депутати України від блоку Юлії Тимошенко Степан Хмара, від СДПУ (о) Нестор Шуфрич та президент Центру ринкових реформ. Володимир Лановий.

З сьогоднішнього дня у Києві працює експертна група Ради Європи у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе та інших журналістів. Сьогодні ж французький експерт Жан Рівол”є проводить експертизу тіла Михайла Коломійця на предмет з’ясування, чи справді Михайло закінчив життя самогубством, як стверджує міліція.

Сьогодні ж оприлюднене звернення чотирьох міжнародних правозахисних організацій до чільних керівників Ради Європи, ОБСЄ та Європейського Союзу. Однією з вимог звернення є провести спеціальні слухання у Раді Європи з проблеми свободи слова в Україні.

Усі ці факти свідчать про те, що європейські організації не забувають про проблеми журналістів в Україні. Мирослава Гонгадзе, голова Фонду Гонгадзе, яка була ініціатором даного звернення та активно співпрацює з міжнародними організаціями з проблеми захисту журналістів, щойно повернулася з Парижа, де зустрічалася з європейськими експертами з цих проблем. Мирослава з нами на телефонному зв’язку з Вашингтона.

Мирослава, інтерес та тривога на Заході щодо ситуації зі свободою слова та тиском на журналістів в Україні, як би бачимо, не вщухає. Чи вважаєш ти, що участь західних експертів може якось все-таки допомогти у розв’язанні проблеми?

Мирослава Гонгадзе

Добрий вечір. Іншого виходу, як участь західних експертів у розв’язанні проблем журналістів, я не бачу, звичайно, в активній співпраці з українськими правоохоронними органами та міжнародними правозахисними організаціями. Пан Крюгер, колишній віце-президент Ради Європи і пані Каролін Ревут, голова секретаріату моніторингового комітету Ради Європи працюють цими днями в Києві. Судячи із рівня посад і професійної підготовки цих людей, ви можете зрозуміти, наскільки важливим для Ради Європи стало розв’язання проблеми свободи слова і питання порушення прав журналістів в Україні.

Пан Крюгер під час нашої зустрічі в Парижі чітко сказав: справа Гонгадзе - це тест для України. Доки ми не отримаємо результатів у розслідування справи, доти це буде залишатися проблемою для ефективної співпраці Ради Європи з Україною.

Я вдячна за таку позицію. І рада, що наша робота принесла свої плоди. Тепер в Європі абсолютно чітко розуміють проблему і намагаються її вирішити конкретними діями.

Олекса Боярко

Мирославо, давайте розглянемо цю проблему дійсно конкретно. Неодноразово говорилося, що ці всі експерти не займаються розслідуванням, а займаються тільки з’ясуванням обставин, чому розслідування було неефективним. Що ж конкретно дозволить зробити їхній мандат?

Мирослава Гонгадзе

Перш за все, якщо говорити про французького експерта Жана Рівол”є, він проводить вже другу експертизу. Саме він проводив експертизу тіла Георгія, матеріали щодо цього опрацьовуються зараз в Швейцарії. Зараз Рівол”є проводить експертизу тіла Коломійця.

Я вважаю, це базові кроки для з’ясування обставин смертей цих журналістів. Друге. Мандат комісії, яка працює зараз в Україні від Ради Європи, не дає можливості займатися розслідуванням.

Але я вважаю, це має бути завданням прокуратури України - довести свою ефективність після стількох гучних заяв. Чому не відбулося реального розслідування справи Гонгадзе – здається, зрозуміло кожному, і не тільки в Україні. Після підтвердження автентичності плівок майора Мельниченка, варто тільки співставити розмови в кабінеті президента з реальними фактами, і картина організації злочину вимальовується дуже чітко.

А тепер вгадайте з трьох разів, якщо Генпрокурор України порушить справу проти президента України, який запропонував його на цю посаду, – що станеться з цим Генпрокурором. Тут треба ставити три крапки.

Це питання набагато глибше, воно у правовій площині.

Чому досі в Україні не діє Закон про спеціального прокурора, чому президент досі не підписав Закон про незалежні слідчі комісії, чому новий Кримінальний кодекс і далі обмежує права потерпілих у кримінальних злочинах? Усі ці питання є в компетенції Ради Європи, і представники РЄ можуть вимагати від влади в Україні зробити мінімальні кроки, які допоможуть у розслідуванні гучних кримінальних злочинів.

Комісія також оприлюднить свій звіт щодо загальної ситуації із дотриманням прав журналістів в Україні. Я вважаю, це конкретні серйозні кроки, які проллють якесь світло на це розслідування.

Олекса Боярко

Будемо сподіватися. Ти виступила з ініціативою звернення до Ради Європи, ОБСЄ ат Європейського союзу. Звернення наголошує на погіршенні ситуації зі свободою слова в Україні. А хто підтримав це звернення? І що конкретно пропонуєте зробити цим організаціям для дійсного розв’язання проблеми?

Мирослава Гонгадзе

Я справді вважаю, свободи в Україні стає все менше, і смерть Михайла Коломійця мене дуже приголомшила. Ця справа дуже схожа на вбивство Георгія. Я поставила себе на місце рідних Михайла і відчула їхню беззахисність, розгубленість, безправність, все те, що було з нами два роки тому.

Я написала це звернення, яке підтримав Інститут Масової Інформації у Києві, Репортери без Кордонів в Парижі, Національна спілка журналістів Великобританії.

Крім завдання звернути увагу міжнародних організацій не чергову смерть журналіста в Україні, ми висловлюємо необхідність створення дієвого механізму реагування на кожен випадок злочинів проти журналістів в країнах - членах Ради Європи. Також просимо і вважаємо за необхідне провести спеціальні слухання із проблеми свободи слова і дотримання прав журналістів на черговій сесії ПАРЄ.

Думаю, будемо працювати в цьому напрямку.

Олекса Боярко

Дякую, думаю ми будемо повертатися до цих тем і будемо сподіватися, що одна сторона допоможе іншій. Виглядає, що сама Україна зацікавлена в розв’язанні даних питань, аби зняти з себе цей важкий тягар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG