Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Грач на смерті співака Юрія Богатикова заробляє політичний капітал?


Леонід Грач на смерті співака Юрія Богатикова заробляє політичний капітал?

Симферополь, 11 грудня 2002 - У вівторок в Симферополі відбувся похорон відомого співака радянських часів Юрія Богатикова, який на 71 році життя помер у неділю. На жалобну церемонію прийшли керівники кримського уряду і парламенту, відомі політики і громадські діячі Криму, в тому числі – лідер кримських комуністів Леонід Грач, який там же виступив з низкою політичних заяв.

Юрія Богатикова називали співцем радянського способу життя. Він оспівував Комуністичну партію і політику радянського уряду, за що отримав Ленінську і Державну премію СРСР, високі звання та ордени. З 1973 року він мешкав в Криму, в останні роки активно підтримував місцевих комуністів, займався організацією цілої низки музичних фестивалів. Торік він став офіційним виконавцем Гімну Автономної Республіки Крим. Відзначаючи його великий талант, журналісти також пригадують, що співак завжди намагався бути ближчим до влади, але найбільше він наблизився до Леоніда Грача, з яким товаришував довгі роки.

Останній, коли перебував при владі, протегував йому і нагороджував співака, водночас, на всі сто використовуючи зв’язки та популярність Юрія Богатикова. Не впустив момент для політичної заяви Леонід Грач і тепер, коли прощався з видатним співаком. Під час громадянської панахиди він заявив, що кримські комуністи розпочинають збір грошей на встановлення в Симферополі пам’ятника “маршалу радянської пісні”. Леонід Грач поклявся, що іменем Богатикова він назве майдани в Симферополі, Севастополі, Керчі та Ялті.

Особливий наголос товариш Грач зробив на тому, що своїм голосом Юрій Богатиков, цитую: “увічнив кримський гімн, і тепер, коли смерть великого співака стала набатом для всіх, у політичних недругів не підніметься рука посягнути на цей гімн, який вперше виконав Юрій Богатиков. Думаю, ці люди залишать при собі чорні думки”, - заявив лідер кримських комуністів. Раніше низка депутатів кримського парламенту, а також преса, політичні і громадські організації автономії активно обговорювали ідею зміни кострубатого і примітивного тексту кримського гімну, ухвалення якого гаряче ініціював Леонід Грач. У ці ж дні Конституційний суд України розглядає питання відповідності державних символів Криму, в тому числі – гімну, Конституції України.

Співака Юрія Богаткова поховали в Симферополі. Співчуття його родині висловили президенти України і Росії Леонід Кучма та Володимир Путін, керівники українського парламенту та уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG