Доступність посилання

ТОП новини

Запрошення до ЄС дехто вважає ще одним подарунком напередодні Різдва


Запрошення до ЄС дехто вважає ще одним подарунком напередодні Різдва

Вільнюс, 16 грудня 2002 — Після вступу Литви в ЄС погіршаться умови торгівлі зі США, Японією і країнами СНД. Литовські газети рясніють європейським успіхом своєї країни.

Литва давно не отримувала стільки значних історичних подарунків, як напередодні цього Різдва, вважає Валдас Бартасявічюс, політичний оглядач провідного вільнюського часопису "Lietuvos rytas" ("Ранок Литви"). Останній такий подарунок Литва отримала в 1991 році, коли розпався Радянський Союз. Країну, яку запросили до НАТО, яку відвідав президент США Буш, квиток на поїзд Європейського Союзу мабуть сильно й не вражає. Однак, на думку Бартасявічюса, навряд чи Литва могла добутися чогось кращого.

Каунаський часопис "Kauno diena" друкує фінансові дані про грошові внески десятьох країн-кандидатів до бюджету ЄС, про виплати з нього та баланс. Згідно з результатами переговорів, протягом трьох років - в 2004-2006 на одного мешканця Литви, внески країни до бюджету ЄС складатимуть 146 євро, а виплати з бюджету Союзу Литві - 533 євро. Чистий баланс виходить 387 євро. Це найкращий показник серед країн-кандидатів. Після Литви йде Естонія (357 євро) і Латвія (348 євро). Найменше заробить Чехія, котра платить до союзного бюджету 248 євро, а отримує від ЄС лише 9 євро більше, тобто 257. Підраховуючи, скільки фінансової допомоги Литва може отримати від Європейського Союзу, в загальну суму зараховано допомогу, яку ЄС обіцяв для закриття Ігналінської АЕС і запровадження порядку російського транзиту з Калінінградської області через Литву.

16 квітня наступного року в Афінах має бути підписана угода про вступ 10 країн до ЄС. Після цього протягом року цю угоду мають ратифікувати парламенти теперішніх членів Європейського Союзу.

З членством в ЄС Литва виграє у царині зовнішньої торгівлі, адже вступить в силу значно сприятливіший режим торгівлі з ЄС і країнами Південної Європи, які не входять в Союз. Погіршиться режим торгівлі Литви з країнами СНД, США і Японією, зараз це приблизно 30 відсотків загальної торгівлі Литви. Після вступу в ЄС найбільше зміняться економічні стосунки Литви з Україною - тепер діє договір про вільну торгівлю, котрий з дати вступу Литви в ЄС втратить чинність.

Ще один подарунок ЄС Литві, це можливість литовцям без будь-якого перехідного періоду після травня 2004 року влаштовуватися на працю у Великобританії, Ірландії, Голандії, Данії і Швеції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG