Доступність посилання

ТОП новини

США – права людини в Китаї


США – права людини в Китаї

Прага, 16 грудня 2002 – У понеділок в Пекіні розпочалися переговори заступника держсекретаря США Лорни Кранер із китайськими керівниками у справі триваючих порушень прав людини, зокрема про становище політв’язнів і свободу віросповідань. Досі Пекін відкидав західні й зокрема американські звинувачення, вважаючи їх втручанням у внутрішні справи Китаю.

У рамках двостороннього діалогу у справі прав людини, який Вашингтон і Пекін почали у жовтні 2001-го року, під час нинішньої зустрічі заступниця держсекретаря США має намір порушити ширше коло питань на теми прав людини, свободи релігії, прав робітників і загалом демократії в Китаї. Однак, як заявила журналістам Лорна Кранер перед початком переговорів, мова ітиме передусім про триваючі репресії проти буддистів Тібету і мусульман – уйгурів на північному заході Китаю. Сполучені Штати серйозно стурбовані спробами китайських властей заслонити репресії проти релігійних та етнічних груп кампанією боротьби з міжнародним тероризмом. Адміністрація США стверджує явне поліпшення взаємин і співпраці Пекіна зі Сполученими Штатами, особливо після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні у вересні минулого року. Проте оголошену кампанію боротьби з міжнародним тероризмом китайські керівники нині намагаються використати для боротьби з інакодумцями і релігійними меншостями, зокрема з уйгурськими сепаратистами, які домагаються автономії і є мусульманами. До речі, проблема уйгурів у Китаї існує вже багато років і з останньою хвилею міжнародного тероризму, як стверджують оглядачі, ніяк не пов’язана. Тим часом Пекін звинуватив мусульман-уйгурів у зв’язках з терористичною мережею Осами бін Лядена.

Погляди обох країн на індивідуальні і колективні права громадян завжди відрізнялися і завжди викликали розбіжності між сторонами під час політичних, економічних або торговельних переговорів. Останнім часом оглядачі побоювалися, що за готовність Пекіна співпрацювати зі США в боротьбі проти міжнародного тероризму Вашингтон крізь пальці дивитиметься на порушення китайськими властями прав людини. Хоча посол США в Пекіні Кларк Рендт відмовився коментувати нинішні переговори заступника держсекретаря США з китайськими керівниками, він підкреслив, що останнім часом він сам не раз порушував справу політичних в’язнів у розмовах з китайськими офіційними особами.

За нинішніми переговорами в Пекіні стежитимуть численні журналісти, акредитовані в Китаї, і міжнародні правозахисні групи, які постійно закликали Сполучені Штати та інші західні країни виявляти тиск на китайських керівників і узалежнити дальші політичні й торговельні зв’язки Пекіна із Заходом від дотримання прав людини в Китаї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG