Доступність посилання

ТОП новини

Іракська опозиція зібралася у Лондоні


Іракська опозиція зібралася у Лондоні

Прага, 16 грудня 2002 – У кінці минулого тижня в британській столиці зібралися представники 60-ти іракських опозиційних партій, котрі намагаються знайти спільну мову щодо майбутнього Іраку після скинення режиму Саддама Хусейна.

Ця конференція планувалася раніше, на листопад цього року, у Брюсселі але уряд Бельгії відмовився надати іракським опозиціонерам таку можливість. Як заявив керівник зовнішньо - політичного відомства цієї країни, Луї Мішель, не можна змішувати намагання переконатися в тому, що Іраку немає зброї масового знищення, з будь-якої кампанією супроти президента Саддама Хусейна. Після цього США і Великобританія доклали чимало зусиль щоб якось об’єднати роздроблені і конфліктуючі опозиційні угруповання і провести конференцію в іншому місці. Ним став Лондон. У Вашінґтоні не приховують, що хотіли б, щоб конференція випрацювала загальні принципи дій, які схвалили б ширші кола іракського суспільства. В Держдепартаменті США підкреслюють, що іракська опозиція мусить знайти «консенсус стосовно необхідності усунення від влади Саддама Хусейна, встановлення демократії в Іраку, дотримання прав меншин, розслідування воєнних злочинів, формальної відмови Багдада від всіх видів зброї масового знищення».

У понеділок стало відомо, що у Лондоні де зібралося близько 300 делегатів, опозиція продовжує складні переговори довкола формування комітету з 50 представників опозиційних партій, котрий мав би стати основою політичних переговорів щодо майбутнього Іраку. Але виглядає так, що довкола принципових питань і щодо представництва у згаданому комітеті розгорілися серйозні суперечності. Представник Демократичної партії Курдистану, Гошіар Зебар, заявив аґенству ДПА, що учасники потребують «довших дискусій». Тому конференція іракської опозиції у Лондоні триватиме і у вівторок.

Із повідомлень аґенств зрозуміло, що іракські опозиційні партії ведуть у Лондоні переговори щодо майбутнього політичного устрою Іраку, щодо суду над Саддамом Хусейном і його оточенням, а також про характер майбутньої політичної амністії після зміни політичного режиму в країні. У понеділок стало відомо, що на лондонській конференції обговорюється список із 49- ти найбільш наближених до Хусейна осіб, включно із самим диктатором та його двома синами, котрі мають постати перед судом. На конференції також йшлося про можливий політичний референдум в Іраку після скинення Саддама Хусейна, на якому , серед іншого мала би бути розглянута й можливість відновлення в країні монархії. Окрім представників родини останнього короля Іраку на конференції присутні різноманітні представники шиїтських, курдських груп населення країни. Зокрема, представник Патріотичного союзу Курдистану, Джалал Талібані, заявив у Лондоні, що учасники конференції «сподіваються на демократичне майбутнє Іраку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG