Доступність посилання

ТОП новини

Програми облаштування раніше депортованих кримських татар – під загрозою зриву?


Програми облаштування раніше депортованих кримських татар – під загрозою зриву?

Симферополь, 17 грудня 2002 - Під загрозою зриву опинилися державна і республіканська програми облаштування в Криму раніше депортованих кримських татар. За станом на 1 грудня вони недофінансовані майже на 40%. В Республіканському комітеті Криму у справах національностей кажуть, що у грудні з Києва надійде 2-3 мільйони гривень, однак, чи встигнуть їх тут освоїти – питання відкрите.

Цієї неділі в кримськотатарському селищі Ісмаїл-Бей під Євпаторією сталася надзвичайна подія – аварія на щойно збудованому трубопроводі, яким постачався природний газ в будинки репатріантів. Через сильний штормовий вітер з висоти понад два метри впала і зруйнувалася ціла гілка газопроводу, завдовжки у 300 метрів. Як повідомила місцева преса, фахівці вияснили, що будівельні роботи були виконані неякісно, підпори трубопроводу були закопані на невелику глибину і не забетоновані. Лише за тиждень до цього інциденту відбулося урочисте відкриття гаданої гілки газопроводу – з виступами високих посадовців, музикою і кавою, звареною у першому підключеному до газу будинку репатріантів.

Схожий казус стався і з відкриттям у цьому ж кримськотатарському селищі школи, коли на урочистості приїхав сам прем’єр Сергій Куницин. Але ще два місяці після того учні мерзли в школі, де не було опалення. Втім, представники Республіканського комітету Криму у справах національностей і депортованих кажуть, що тут вина не тільки урядовців та будівельників. Сприяє таким випадкам неритмічність у фінансуванні державної і республіканської програми облаштування в Криму раніше депортованих кримських татар. З року в рік більша частина коштів за цими програмами надходить наприкінці року, коли їх освоїти дуже важко. А тепер до всіх бід додалося і недофінансування.

Як повідомив Радіо “Свобода” заступник голови Рескомнацу автономії Вадим Петров, із запланованих у Державному бюджеті на капітальні вкладення за програмою інтеграції майже 40-ка мільйонів гривень - надійшли менше 25 мільйонів. До кінця тижня, як очікують кримські урядовці, з Києва надійде максимум 2-3 мільйони гривень, які за кілька робочих днів, що залишилися до Нового року, треба вкласти у справу та освоїти. Кримський бюджет недофінансував аналогічну республіканську програму на 5 з половиною мільйонів гривень. За словами пана Петрова, малоймовірно, що до кінця грудня Міністерство фінансів автономії виділить хоча б два мільйони. Він вважає, що нинішній рік виявився найскладнішим у розв’язанні проблем раніше депортованих народів Криму. Вперше і востаннє Державна програма облаштування в Криму раніше депортованих кримських татар - на всі 100% була профінансована у 2000 році. Правда, тоді в Україні був інший прем’єр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG