Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна інспекція в Іраку


Міжнародна інспекція в Іраку

Прага, 17 грудня 2002 – Щоденна західна преса продовжує коментувати перебіг міжнародної інспекції в Іраку. Думки коментаторів у справі розробки в Іраку зброї масового знищення і потреби усунення від влади Саддама Хусейна, як і раніше поділені.

Коментуючи міжнародну інспекцію і дискусії навколо можливого воєнного удару по Іраку, оглядач німецької газети «Ді Вельт» Мартін ван Кревельд висловлює сумнів у можливості нової війни в Іраку. Такого висновку коментатор доходить на підставі заяв президента США Буша потягом останнього року. Що певний час, пише автор, Буш оголошував про необхідність роззброїти багдадський режим і постійно підкреслював готовність Сполучених Штатів застосувати силу проти Іраку. У регіон підтягнено американські військові сили, проте досі жодних погроз не здійснено. Тому, як вважає автор, нині чергова погроза вже не викликає побоювань вибуху конфлікту, як раніше. Навіть якщо і дійде до удару по Іраку, закінчує коментатор німецької газети, нині вже тяжко було б передбачити – коли це може трапитися.

Натомість інша німецька газета «Зюддойче цайтунґ» вважає конфлікт в Іраку майже неминучим. Газета порушує дещо інший аспект підготовки США до повалення режиму Саддама Хусейна, де теж постають серйозні проблеми. Газета порушує зокрема проблеми, що постали на нараді лідерів іракської опозиції в Лондоні, що відбувається у рамках підготовки усунення від влади режиму Саддама Хусейна. Нарада трьохсот представників іракських опозиційних груп триває тут вже п’ятий день замість запланованих трьох днів. Хоча учасникам наради, як підкреслює газета, вдалося домовитися у справі створення комітету, який на перших порах (після усунення Саддама Хусейна) виконуватиме функції перехідного уряду, то цим людям поки що не вдається узгодити кандидатур окремих лідерів, які мали би потрапити до складу цього комітету. За словами газети, іракська опозиція в мініатюрі представляє весь арабський світ, поділений на клани, політично слабкий і не здібний до спільних зусиль. При цьому газета висловлює жаль, що Сполучені Штати надали фінансову підтримку цим людям, тобто лідерам іракської опозиції, і довірили їм справу побудови майбутнього демократичного Іраку. На думку газети, довіряти цим імміграційним лідерам не слід. Справу майбутньої відбудови Іраку, за словами газети, після нині вже майже неминучої війни, мали би вирішувати самі іракці, які десятиліттями страждають від режиму Саддама Хусейна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG