Доступність посилання

ТОП новини

Глобальна протиракетна оборона США


Глобальна протиракетна оборона США

Прага, 18 грудня 2002 – Сьогоднішня західна, зокрема американська преса широко відгукується на заяву президента США Буша про початок розгортання глобальної протиракетної оборони США вже з початком 2004-го року. Це потрібно, за словами президента США, для захисту від нападів з боку таких країн - парій, як Північна Корея.

Газета «Нью-Йорк таймс» досить критично ставиться до розгортання протиракетної оборони США. У редакційній статті газета підкреслює, що сама ідея протиракетного захисту не викликає сумнівів, проте форсування реалізації проекту за нинішньої поки що ненадійної технології є явно передчасне. На думку газети, спочатку потрібно удосконалити функційність системи, а потім розпочинати розміщення її компонентів.

Навіть, незважаючи на останні заяви північно-корейських керівників, які зняли із себе міжнародні зобов’язання у справі ядерної зброї, як вважає «Нью-Йорк таймс», збройні сили США і так поки що не посідають настільки надійної технології, щоб захистити американські міста. Три із восьми випробовувань системи протиракетної оборони були невдалі, в тому числі одне, проведене минулого тижня. Газета звертає увагу також на колосальні кошти. Так, розміщення на Алясці компонентів, які мали б захистити США від Північної Кореї, коштуватиме мільярди доларів. Ці кошти, як вважає на закінчення газета, ліпше було б використати для дальшого удосконалення системи та для інших оборонних потреб.

Проте інша американська газета «Уолл стріт джорнел» має дещо інший погляд на цю проблему. Протягом останнього року, як вважає газета, Сполучені Штати досягли успіху у розробці програми протиракетної оборони, зокрема наземних, морських і космічних протиракетних установок. Крім цього, веде далі газета, Сполучені Штати нині працюють над наземними лазерами, які зможуть знищувати ворожі ракети відразу ж після їхнього запуску. І ці лазери, підкреслює газета, будуть готові саме після 2004-го року.

«Уолл стрі джорнел» схвально відгукується про рішення США рік тому однобічно відмовитися від угоди з Росією про балістичні ракети від 72-го року, називаючи цей крок дипломатичним успіхом. Багато з американських союзників перестерігали, підкреслює газета, що це рішення допровадить до нової гонки озброєнь. Проте нинішній світ відрізняється від того, на який союзники США нарікали і бажали бути під оборонною парасолею Сполучених Штатів.

Тим часом французька газета «Ле Монд» якраз заторкує реакцію на заяву президента Буша поза Сполученими Штатами. Як можна було очікувати, пише газета, Росія і Китай критично відгукнулися на перспективу розгортання глобальної протиракетної оборони США. Газета цитує міністра закордонних справ Росії, який у нинішньому розвитку подій вбачає загрозу дестабілізації глобальних взаємин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG