Доступність посилання

ТОП новини

США – Китай: права людини


США – Китай: права людини

Прага, 18 грудня 2002 – У вівторок в Пекіні закінчилися переговори заступниці держсекретаря США Лорни Кранер із китайськими офіційними особами у справі порушень прав людини в Китаї, яку власті провадять під видом боротьби з тероризмом. Як повідомила журналістам Лорна Кранер, китайські керівники, які домагаються ширших економічно-торговельних взаємин зі США, погодилися на проведення слідства ООН у цій справі.

На підставі численних даних, у тому числі міжнародних правозахисних організацій Сполучені Штати звинувачують Китай у триваючих порушеннях прав людини, зокрема у репресіях етнічних і релігійних меншостей у Тибеті і на північному заході країни, де живуть уйгури, використовуючи для цього прикриття боротьби з тероризмом. Останні роки правозахисні організації зібрали також дані про триваючі суди над політичними інакодумцями, а також про тортури і знущання над в’язнями в китайських тюрмах.

Після тривалих заперечень у жовтні минулого року Пекін погодився провести із представниками США переговори у цій справі, а також загалом обговорити стан демократії в Китаї.

Нинішню дводенну зустріч в Пекіні у рамках постійних контактів між Вашингтоном і Пекіном на урядовому рівні заступниця держсекретаря США назвала успішною. Вона разом з іншими членами делегації США зустрілася із керівниками міністерств закордонних справ, юстиції, із керівниками урядового агентства з питань релігії. Китайські представники погодилися запросити слідчих ООН, які мали б на місцях ознайомитися зі становищем у ділянці прав людини. Пекін пообіцяв також (не називаючи жодних конкретних термінів) запросити до Китаю урядову комісію США з питань свободи релігії.

Журналісти підкреслюють із цього приводу, що Китай запросив представників ООН провести слідство у справі тортур в китайських в’язницях раніше цього року, проте тодішній Верховний комісар ООН з питань прав людини Мері Робінсон повідомила, що китайські керівники відмовилися допустити слідчих ООН до конкретних в’язниць на їхній вибір.

Під час переговорів у понеділок і вівторок порушено низку конкретних випадків переслідувань політичних інакодумців і знущань над ними у в’язницях, про які повідомляли китайські активісти правозахисного руху. У середу американська делегація відлетіла у північні провінції Китаю, де живуть уйгури. Більшість з них - це мусульмани, які домагаються автономії в раках Китаю. Згідно зі скаргами, саме вони останнім часом зазнають жорстоких репресій у рамках боротьби з тероризмом та ісламським фундаменталізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG