Доступність посилання

ТОП новини

2002 рік був другим найтеплішим роком за останні 140 років, стверджують учені-кліматологи


2002 рік був другим найтеплішим роком за останні 140 років, стверджують учені-кліматологи

Прага, 18 грудня 2002 – Британські метеорологи оголосили цими днями, що нинішній 2002 рік був другим найтеплішим роком за період, відколи почали вести систематичне спостереження за кліматом на земній кулі.

Вчені-кліматологи вважають, що саме забруднення від промислової і сільськогосподарської діяльності людства призводить до потеплішання на земній кулі.

Світові карти погоди за останній рік свідчать про підвищення середньої температури у більшості реґіонах світу, а особливо у Євразії. Цього року в порівнянні з періодом 1960-90 років світова температура повітря підвищилася майже на півградуса. І за останні 140 років теплішим від нинішнього року був лише 1998 рік. Такі дані оприлюднила британська газета «Independent».

Невтішні прогнози і на наступний рік. Вчені припускають, що температура виразно підвищиться. Вони пов’язують це з активністю теплої течії в Тихому океані, яку називають Ель-Ніньйо.

Чого ж чекати від загального потеплішання? Передусім – танення льодовиків та підвищення рівня океанів і морів, що змінює дотеперішній клімат.

Після цих коротких нотаток про потеплішання на Землі згадаю також про сенсаційне відкриття американських науковців, які виявили живі організми, вік котрих сягає 2800 років.

Американська газета «International Herald Tribune» повідомила, що науковцям удалося повернути до життя бактерії і водорості, які протягом майже 3 тисячоліть перебували у, так би мовити, сплячому стані в крижаному антарктичному озері Віда. Відкриття відроджує у вчених сподівання, що життя є і на Марсі. Газета цитує Пітера Дорана з Іллінойського університету в Чикаґо, який заявив, що хоча планета Марс пережила період сильного похолоднішання і вода на її поверхні замерзла, все ж під брилами льоду могли виникнути озера, у яких можуть бути живі організми

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG