Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма і сніг на голову в Грузії


Леонід Кучма і сніг на голову в Грузії

Прага, 18 грудня 2002 – Президент України Леонід Кучма прибув із візитом у Грузію. Якщо було вірити офіційним повідомленням, які поширювалися напередодні, ледь що не головною причиною поїздки мало стати підписання двох угод про співпрацю – в галузі карантину рослин і агропромислового комплексу. Але йшлося в перебігу візиту, звичайно, не тільки про це.

Західні агентства візитом Леоніда Кучми до Грузії не дуже зацікавилися – привернула увагу лише одна тема: керівники обох країн пообіцяли зміцнити свою співпрацю з НАТО. Президент Грузії Едуард Шеварднадзе висловив сподівання, що майбутня третя хвиля розширення альянсу могла б охопити Україну, а, можливо, й Грузію. А Леонід Кучма підтвердив розуміння, що Україна в справі вступу до НАТО перебуває на початковому етапі.

Говорилося в Тбілісі й про інші проблеми. Ось як сказав про потреби часу Леонід Кучма: «Чіткіше визначити питання співпраці в рамках ГУУАМ». За його словами, на двосторонньому рівні про цю співпрацю мова велася про «три кити: економіка, з погляду зони вільної торгівлі; далі – енергетика, і безпека».

Едуард Шеварднадзе оцінив результат переговорів словами досвідченого дипломата радянської школи: «З задоволенням ми відзначили, що для розвитку політичних, торговельно-економічних і соціяльно-культурних узаємин Грузії і України існує досить досконала договірно-правова база». Додам, що цю базу таки розширили в середу новопідписані договори про карантин рослин.

Повідомлення з самої Грузії надходять тим часом дуже обмежені. Державне телебачення Грузії в першій половині дня все показувало нескінченну сцену ручкання прибулих українських гостей із шерегою грузинських урядовців на летовищі, а диктор зачитував стандартний текст про дотеперішні досягнення в співпраці між двома країнами. По обіді репортаж із прес-конференції двох президентів зайняв буквально хвилину – знову ж після картинки ранкового ручкання.

А коментар із Тбілісі про те, наскільки важливий для Грузії візит керівника України – а в його перебігу йшлося й про таку болючу для Грузії проблему, як подолання абхазької кризи – так от коментар про візит нам узяти не вдалося. Тамтешнім оглядачам – уже не кажучи про простих громадян – зовсім не до президента України, хоч його й показали першою новиною дня. У мешканців грузинської столиці інші проблеми, які державне телебачення не вважає вартими перших хвилин: у місті, де цими днями лежить сніг, де центральне опалення не існує вже роками, а з електрикою весь час перебої – зник ще й газ. Люди просто замерзають – який там Кучма…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG