Доступність посилання

ТОП новини

Економіка зростає, незважаючи на політичну ізоляцію президента


Економіка зростає, незважаючи на політичну ізоляцію президента

Прага, 19 грудня 2002 – Цього року українська економіка продовжувала зростати, незважаючи на відсутність політичного лідерства та триваючу міжнародну ізоляцію українського президента. Проте аналітики попереджають, що наступного року політичні фактори можуть значно погіршити економічний розвиток України.

Як і передбачала більшість аналітиків іще минулого року, економіка України у 2002 році продовжувала зростати на досить поважному рівні – 4%. Практично непомітною була інфляція, а національна валюта була однією з найстабільніших у світі. Завдяки цьому на чверть зросли доходи населення, і це дало поштовх швидшому розвиткові у сфері торгівлі та послуг. Українська економіка в цілому дедалі більше переорієнтовується з виробництва промислових на виробництво споживчих товарів та послуг. І навіть незважаючи на нижчий врожай цього року у порівнянні з минулим, харчова промисловість продовжує зростати швидкими темпами.

Однак аналітики з американської дослідницької компанії ПланЕкон звертають увагу на те, що зростання економіки цього року відбувалося не завдяки, а всупереч діям, чи пак бездіяльності уряду в сфері економічних реформ та поліпшення інвестиційного клімату. «Минулий уряд Анатолія Кінаха не зумів запропонувати жодної важливої зміни в урядовій політиці чи у законодавстві», – говорить аналітик компанії ПланЕкон Збишко Табернацький. І зміна уряду також не принесла обіцяних реформ. Незважаючи на те, що президент Леонід Кучма заявив, що новий прем’єр міністр Віктор Янукович буде успішніший, ніж його попередник, у консолідації пропрезидентських сил у Верховній Раді, ця консолідація не призвела до ухвалення необхідних реформ.

А те, що реформи потрібні саме зараз, коли важливо підтримати економічне зростання, фахівці компанії ПланЕкон демонструють на таких цифрах: зростання внутрішніх капітальних інвестицій українських підприємств уповільнилося вдвічі з 12% у першій половині року до 6% у наступний період. Сміховинними були прямі закордонні інвестиції: вони становили 243 мільйони доларів із початку року. Що й не дивно, адже цьогорічну програму приватизації було повністю провалено, бо до бюджету надійшло тільки 8% від запланованих коштів. Портфельні ж інвестори взагалі воліють тікати з українського ринку. Лише за перші півроку вони вивезли з України 610 мільйонів доларів.

Незважаючи на рекордно високі валютні резерви, Україні наступного року будуть потрібні додаткові гроші на погашення зовнішнього боргу. І тут, як і в випадку зі закордонними інвестиціями, найбільше позначиться непевна політична ситуація в Україні та зростаюча політична ізоляція президента Кучми на Заході. Позичити прем’єрові з кримінальним минулим та президентові, на якого заведено карну справу, західні кредитори погодяться тільки під високі відсотки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG