Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк критикує західні багаті країни. Економічна допомога Афганістанові


Світовий банк критикує західні багаті країни. Економічна допомога Афганістанові

Прага, 19 грудня 2002 – Поряд із такими гарячими темами, як міжнародна інспекція в Іраку або розміщення глобальної системи протиракетної оборони США, західні оглядачі порушують також низку інших міжнародних проблем, як, приміром, боротьбу з бідністю і голодом у світі, необхідну фінансову допомогу Афганістанові та інше. Сьогодні ми зупинимося саме на цих проблемах.

Газета «Інтернешанел геральд тріб’юн» містить коментар Ніколаса Штерна зі Світового банку, який, аналізуючи поглиблення убогості у кранах третього світу, гостро критикує багаті західні країни, які ставлять бар’єри у торгівлі з третім світом. Ці бар’єри, як підкреслює автор, підривають економічний розвиток і гальмують західні інвестиції у згаданих країнах, тримаючи їх в убогості. Серед іншого Штерн наводить урядові субсидії у сільськогосподарський сектор в європейських країнах, Японії і Сполучених Штатах. Цей сектор, за словами автора, у згаданих країнах і так багатий. Тим часом західні уряди блокують імпорт сільськогосподарської продукції і текстилю з бідніших каїн, намагаючись водночас експлуатувати головні природні ресурси цих країн. Таким чином, за словами представника Світового банку, проповідуючи вільний ринок, багаті західні країни намагаються водночас відгородити власні ринки від справді вільного, конкуренційного ринку. Усунення цих бар’єрів, на думку автора, пішло б на користь не лише бідним країнам третього світу, а й західним країнам. Це відкрило би широкі можливості для економічного розвитку, для інвестицій і нових місць праці і для справжньої боротьби з убогістю.

Західні коментатори постійно повертаються також до політичного й економічного становища в Афганістані. Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» коментує, приміром, чергову конференцію країн-донорів, що вчора закінчилася в столиці Норвегії Осло. Досі оглядачі звертали увагу на те, що західні країни, які зобов’язалися надати Афганістанові фінансову допомогу для відбудови країни, не дотримали своїх обіцянок із різних причин, серед яких триваючі міжусобиці в Афганістані, виробництво і контрабанда на Захід наркотиків, порушення прав людини з боку нових урядових інституцій. Днями у рамках попередніх зобов’язань країни-донори домовилися надати Афганістанові протягом наступного 2003 року 1 мільярд 800 мільйонів доларів допомоги. При цьому, як підкреслює газета, афганський керівник Карзай достеменно зрозумів, чого від нього очікують. Він оголосив про початок кампанії боротьби з контрабандою наркотиками і запевнив про дотримання прав людини. Газета вважає, що звинувачувати Карзая за нинішнє становище в Афганістані не слід, бо його можливості обмежені у країні, де правив режим Талібан і терористи Аль-Кайди. Газета схвально відгукується на продовження фінансової допомоги Афганістанові, проте вважає за необхідне стежити за використанням цієї допомоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG