Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Німеччини заблокував новий іміграційний закон


Верховний суд Німеччини заблокував новий іміграційний закон

Прага, 19 грудня 2002 – У середу Верховний суд Німеччини заблокував нещодавно ухвалений Бундестаґом закон про полегшення іміграції до Німеччини іноземних фахівців. Проти цього закону, який, на думку оглядачів, мав стати найдосконалішим у країнах ЄС, виступила передусім консервативна опозиція.

У зв’язку з рішенням Верховного суду Німеччини оглядачі наголошують, що цей крок став серйозним ударом по зусиллях уряду Шредера, спрямованих на вирішення не лише іміграційної проблеми, а й низки інших пов’язаних із іміграцією проблем, передусім соціально-економічних та освітніх.

Протягом останніх років в індустрії Німеччини, в одній із провідних у світі, відчувається серйозний брак фахівців середньої ланки, а також комп’ютерних операторів і програмістів, підготовка яких зайняла б тривалий час і потребувала б величезних фінансових витрат. Новий закон передбачав полегшення в отриманні політичного притулку і дозволу на постійне проживання, а також на працю в Німеччині, особливо для молодих, здорових, освічених людей. Ішлося, серед іншого, про іміграцію із країн Центральної і Східної Європи, в тому числі і з України, звідки останнім часом до Німеччини вже прибуло чимало комп’ютерних фахівців.

На тлі останніх зусиль європейських урядів обмежити імміграцію до країн ЄС, особливо нелегальну, німецький іміграційний закон, як наголошують оглядачі, міг стати прикладом у вирішенні подібних проблем.

Як формальну причину припинення чинності закону Верховний суд Німеччини наводить порушення процедури. Спостерігачі і журналісти натомість називають інтенсивні зусилля консервативної опозиції, яка від самого початку домагалася заблокувати закон.

Німецькі консерватори уникають пояснень своїх колег, правих популістів у деяких інших країнах ЄС, які виступають проти напливу іноземців до своїх країн, тобто проти іміграції і легальної, і нелегальної. Головним аргументом німецьких консерваторів є високий рівень безробіття, який сягає в Німеччині десяти відсотків.

Однак прихильники закону, представники двох правлячих партій – соціал-демократів Шредера і зелених – твердять, що безробіття не охоплює, приміром, фахівців середньої ланки в німецькій промисловості, а їхній брак якраз гальмує дальший економічний розвиток.

Під тиском критики лідери консерваторів обіцяють, що вони готові знову повернутися до обговорення нового закону в Бундестазі і, можливо, наступного року підтримати компромісний варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG