Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на Радіо Свобода


Юридична консультація на Радіо Свобода

Київ, 17 грудня 2002 – У сьогоднішньому випуску юридичної консультації відповімо на запитання нашого слухача з Харківського житлового масиву Києва, котре, судячи з кількості подібних звертань із різних регіонів України, цікавить багатьох мешканців багатоквартирних будинків.

Слухач: «Вас турбує мешканець Харківського масиву. Ми мешкаємо на 2-му поверсі, і теплоносій, який опалює приміщення, іде зверху вниз. Тому у нас батареї майже завжди холодні. Кажуть, що поставлять лічильники в усьому під’їзді. Але є таке прислів’я: «Середня температура людей у палаті». Тобто нас це не влаштовує. Одні мають гарячі батареї, а ось у нас вони постійно холодні. Що б ви нам порекомендували стосовно цього питання?»

На запитання слухача відповідає наш юридичний консультант Валентина Позинич:

Порядок водо- і теплопостачання регулюється правилами, затвердженими Кабінетом міністрів 30 грудня 1997 року. Відповідно до цих правил, якість теплопостачання – це нормативна температура повітря в приміщенні за умови здійснення споживачем усіх заходів щодо утеплення цих приміщень. Рекомендаційними вимогами щодо показників надання послуг, які є додатком до цих правил, передбачено, що нормативною температурою повітря є температура +18`. Якщо температура знижується від +18` до +12`, відповідно знижується і плата за цей вид послуг на 5% за кожний градус. Якщо температура знижується від +12` до +5`, тоді плата знижується на 10% за кожний градус. А якщо температура в приміщенні нижче +5`, то тоді плата взагалі не справляється. Правила водопостачання передбачають обов’язкове укладання договорів на водо- і теплопостачання, і на водовідведення. Якщо у Вас такий договір був би укладений, ви могли б проконтролювати це. Тому, будь ласка, поцікавтеся, можливо, не Ви, а хтось із членів Вашої сім’ї укладав такий договір. Поцікавтеся і правилами у тій житлово-експлуатаційній конторі, яка здійснює обслуговування Вашого будинку. Якщо і з допомогою такого контролю не вдасться вирішити питання щодо регулювання температури у Вашому приміщенні, то це вже, мабуть, питання не до юриста, а до техніків. Можливо, там якісь треба встановлювати додаткові заходи, в тому числі й опалювальні прилади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG