Доступність посилання

ТОП новини

Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi попереджає етнiчних албанцiв і офiцiйний Белґрад не вживати одностороннiх заходiв для врегулювання остаточного статусу провiнцiї


Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi попереджає етнiчних албанцiв і офiцiйний Белґрад не вживати одностороннiх заходiв для врегулювання остаточного статусу провiнцiї

Белґрад, 19 грудня 2002 – Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi Мiхаел Штайнер попереджає етнiчних албанцiв і офiцiйний Белґрад не вживати одностороннiх заходiв для врегулювання остаточного статусу провiнцiї. Авторитет Штайнера помiтно зрiс пiсля вiзиту до Приштини й Белґрада делегацiї Ради безпеки ООН на початку цього тижня.

Етнiчнi албанцi у Косовi рiшуче виступають за проголошення незалежностi провiнцiї. Офiцiйний Белґрад – за повернення Косова до складу Югославiї. Делегацiя Ради безпеки ООН без дипломатичних рукавичок попередила президентiв Косова Iбрахiма Руґову i Югославiї Воїслава Коштунiцу, щоби вони розпрощалися з iлюзiями: остаточний статус Косова залежить від нормалізації ситуації та створення ефективних політичних інституцій. Таким чином Рада безпеки пiдтримала Мiхаела Штайнера, який виступає за розбудову косовських iнституцiй згiдно зі стандартами Європейського Союзу.

У середу ввечерi голова Мiжнародної адмiнiстрацiї провiв у Приштинi завершальну рiчну конференцiю для преси, на якiй ще раз назвав неприйнятними будь-якi одностороннi заходи. Штайнер нагадав, що Белґрад бiльше не вiдхиляє його програму нормалiзацiї і що вiдповiдальнiсть за майбутнє провiнцiї повиннi нести усi громадяни.

Щоб підтримати Штайнера, до Приштини з дводенним візитом прибув мiнiстр закордонних справ Албанiї Iлiр Мета. Звертаючися до етнiчних албанцiв, Мета зазначив, що “треба уникати будь-яких конфлiктiв із мiжнародним спiвтовариством”, а полiтичний статус Косова має базуватися на спiвпраці й розумiннi, якi необхiднi для iнтеграцiї Косова до Європейського Союзу. Мiж рядками цих дипломатичних фраз можна прочитати, що наразi незалежностi Косова немає на порядку денному, майбутнє провінції поки що лежить у нормалiзацiї мiжетнiчних стосункiв, розвитку економiки та розбудовi демократичних, полiтичних iнституцiй.

Хтось із белґрадських лiдерiв мав би це ясно й чітко сказати сербам, якi бойкотують роботу парламенту Косова й вимагають створення окремих органiв влади на пiвночi провiнцiї, де серби становлять бiльшiсть населення. Коштунiцу, який пiдтримує прагнення косовських сербiв, делегацiя Ради безпеки чiтко попередила, що децентралiзацiя Косова не сприяла б нормалiзацiї, а прискорила б подiл провiнцiї.

Розбудова демократичного мiжетнiчного суспiльства на руїнах i могилах – надзвичайно складне завдання, й не диво, що нi етнiчнi албанцi, анi серби не захопленi рiшучiстю й непоступливiстю Штайнера. Пiдтримує його полiтику натомість офiцiйна Тiрана, і тому угоду про вiльну торгiвлю з Косовом укладе не з органами влади, а з мiжнародною адмiнiстрацiєю Косова, заявив албанський мiнiстр на завершення вiзиту до Приштини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG