Доступність посилання

ТОП новини

Правда і тільки правда у пропаганді!


Правда і тільки правда у пропаганді!

Прага, 20 грудня 2002 - Невірними і нерозумними називають аналітики наміри Сполучених Штатів приховано впливати на світову громадську думку про Америку. Як повідомила на початку тижня газета "Нью-Йорк Таймз, Міністерство оборони США опрацьовує таємний план поширення американської пропаганди поміж своїми союзниками та іншими дружніми до США країнам. Як стало відомо нашому кореспондентові, одним з тактичних кроків плану є подання неправдивої інформації у закордонних медія. Аналітики ж кажуть, що правда краще послужить американським інтересам.

Пропагандистська кампанія США спрямована передусім на покращення образу Америки в мусульманському світі. Робити це Пентагон збирається шляхом послаблення впливу політично активних мусульманських релігійних лідерів за кордоном, і одночасно поширенням через пресу позитивних думок про наміри США, навіть якщо вони не завжди відповідають дійсності. Нині цей проект розглядає Білий Дім. Це вже друга спроба стратегів Пентагону після провалу попереднього плану, який відхилила Адміністрація Буша. Виглядає, що й нинішні пропозиції не мають перспективи. Одразу після їхнього оприлюднення щоденником "Нью-Йорк Таймз", речник Білого Дому Арі Флайшер заявив, що президент вірить у силу правди, як найефективнішого способу тлумачення американських намірів.

З цим погоджується і аналітик служби новин американського телеканалу "Fox News" Джейн Голл. Вона сказала Радіо Свобода, що попри усі невдоволення мусульман Америкою, вони вірять в американську свободу слова. Отже, було б дуже добре дати їм можливість почути і американський погляд на світ. За словами Джейн Голл, молоді араби і мусульмани захоплюються американською культурою, але ненавидять американську зовнішню політику, особливо на Близькому Сході: "Вони мають до нас суперечливе почуття - любові й ненависті: вони слухають нашу музику, люблять американську культуру, але вважають нас ковбоями". Тому, каже аналітик телеканалу "Fox News", подавання неправдивої інформації у закордонних мас-медіях, дискредитує американську мету – поширювати демократію і ринкову економіку в цілому світі.

Джеймз Філіпс, експерт вашингтонського дослідницького центру Heritage Foundation, нагадує трагічний випадок з кореспондентом "Вол Стріт Джорнел" у Пакистані Девідом Перлом, якого вбили, через те, що вважали шпигуном. ( audio) Філіпс застерігає, що місцеві журналісти можуть тим самим поплатитися за поширення неправдивої американської пропаганди.

Професор міжнародних відносин Університету Джорджа Вошінгтона Ґордон Адамс вказує на те, що поширення брехні у закордонних змі нашкодить репутації США за кордоном. "Таємні наміри Пентагону використати свій вплив в інших країнах, особливо серед партнерів США, ризикує виявитися контр продуктивним, він може загострити проблему замість того, щоби її послабити".

У розмові з Радіо Свобода, Адамс висловив особливе занепокоєння тим, що ці плани Пентагону є таємними, адже усе таємне, як кажуть, завжди колись стає явним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG