Доступність посилання

ТОП новини

У FATF кажуть, що не хочуть втручатися в українську політику


У FATF кажуть, що не хочуть втручатися в українську політику

Прага, 20 грудня 2002 – Міжнародна організація, яка займається боротьбою з відмиванням брудних грошей – FATF – сьогодні включила Україну до свого чорного списку. Ми зв‘язалися з Парижем, з виконавчим секретарем FATF. Це Патрік Мулет . За що саме карають Україну санкціями?

"По-перше, ми б не хотіли вживати слово санкції, але радше заходи протидії з метою захистити світову фінансову систему від брудних грошей. Слово санкції має політичний підтекст. FATF реагує на неспроможність України схвалити законодавство, яке відповідає міжнародним нормам в галузі боротьби з відмиванням грошей. Україна мала можливість це зробити, але закон, схвалений 7-го грудня має багато недоліків і створює систему, яка не працює."

Але представники опозиції в Україні стверджують, що тут йдеться про інше, і вимоги Вашої організації допоможуть українській владі переслідувати людей з політичних причин.

"Я не знаю, якою є позиція різних політичних партій в Україні. Організація FAFT не пов‘язана з політичними питаннями. Наше завдання - просто запевнитися, що всі важливі країни, а Україна - важлива держава, мають необхідну систему, щоб боротися з відмиванням грошей, а сьогодні цього немає."

Патрік Мулет також розвіяв побоювання колишнього голови Національного банку України Володимира Стельмаха, який попереджав, що в Європі можуть заморозити кореспондентські рахунки українських банків. Натомість йдеться про інші заходи. Так, зокрема, від західних компаній, які ведуть бізнес з Україною, вимагатимуть регулярні дані про їхні операції. Також ретельно перевірятимуть усі банківські трансакції у розмірі понад 300 тисяч гривень і готівкові розрахунки на суму понад 100 тисяч. До FATF належать 29 держав, серед яких Сполучені Штати, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Бразилія, Мексика, Японія та інші країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG