Доступність посилання

ТОП новини

Польський уряд засвідчує моральну підтримку голові Львівської обласної держадміністрації


Польський уряд засвідчує моральну підтримку голові Львівської обласної держадміністрації

Львів, 23 грудня 2002 - Цими вихідними у Львові перебував віце-прем’єр-міністр та міністр фінансів Республіки Польща Гжегож Колодко. Він зустрівся з керівниками області, львівськими науковцями, студентами, відвідав замки Львівщини та музеї міста. Гжегож Колодко зауважив, що вступ Польщі до Європейського Союзу не позначиться негативно на міжрегіональній співпраці з Україною. А радше навпаки. Польща й надалі буде одним із найбільших інвесторів регіону.

Гжегож Колодко прибув до Львова на запрошення голови Львівської обласної адміністрації Мирона Янкова, який свого часу працював у посольстві України в Польщі, а за час його керівництва регіоном значно активізувалась співпраця між Львівщиною та Польщею. Нині Польща є основним торговельним партнером регіону. Загальна сума польських інвестицій в економіку Львівської області становить 46 мільйонів доларів. Та втім за словами голови Львівської обласної адміністрації Мирона Янкова, українська сторона більше купує, аніж продає.

Після вступу Польщі до ЄС польські інвестиції в економіку Львівщини збільшаться, а товарообіг з Україною зростатиме швидше, аніж з країнами членами ЄС,- прогнозує відомий польський економіст, фінансист, експерт Світового банку Гжегож Колодко. Він також висловив сподівання, що невдовзі український капітал з’явиться й у Польщі.

“Вважаю, що Україна у своїй стратегії подальшого розвитку економічних, культурних, наукових стосунків з Польщею повинна бачити певний шанс для експансії в Євросоюз. Щодо впровадження віз влітку 2003 року для громадян України, то ми змушені це робити згідно з нормами Євросоюзу. Між багатьма сусідніми державами встановлений візовий режим, але це аж ніяк не перешкоджає економічному, культурному та науковому обміну.”

Гжегож Колодко переконаний, що візи не стануть перепоною для співпраці людей бізнесу та мистецтва. Оскільки вони зможуть їх отримувати без проблем. До того ж, зі вступом в ЄС у Польщі буде більше капіталу і вона зможе його вкладати в Україну.

Польський віце-прем’єр уникав відповідей на політичні запитання. У Львові Гжегож Колодко представив україномовну версію своєї книги “Глобалізація і перспективи розвитку постсоціалістичних країн. ”Однак виглядає на те, що приїзд відомого польського урядовця до Львова не був пов’язаний лише з презентацією його нової книжки. На фоні поширюваних чуток про ймовірну відставку львівського губернатора, візит Гжегожа Колодка може свідчити ще й про моральну підтримку для Мирона Янкова від урядових кіл Польщі. Втім чи зважать на цей сигнал у Києві, де сьогодні, буцімто, якраз і вирішується доля голови Львівської облдержадміністрації?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG