Доступність посилання

ТОП новини

Організація Об’єднаних Націй у 2002 року опинилася в рідкісній ситуації для цього міжнародного форуму з півстолітньою історією


Організація Об’єднаних Націй у 2002 року опинилася в рідкісній ситуації для цього міжнародного форуму з півстолітньою історією

Вашингтон, 22 грудня 2002 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш звернувся до генеральної асамблеї ООН з викликом – довести, що цей форум є спроможним вирішувати такі міжнародні кризи як справа ліквідації зброї масового знищення в Іраку. Цим самим, як вважають деякі спостерігачі, рішенням Сполучених Штатів, домагатися вирішення цієї міжнародної проблеми за посередництвом ООН скріплює верховенство міжнародного права та важливість багатосторонньої ролі ООН.

Стосунки між Організацією Об’єднаних Націй та Сполученими Штатами Америки - одним з її найпотужнішим членів з фінансової та політичної точки зору останніми роками були непростими, зокрема з огляду на бюрократичну повільність цього міжнародного форуму запобігати та вирішувати численні конфлікти у світі. З іншого боку у численних питаннях, спонсорова них ООН Сполучені Штати часто займали позицію одностороннього підходу, як наприклад у випадку відмови від участі у Міжнародному кримінальному трибуналі. З іншого боку Вашингтон визнав важливою роль ООН у глобальній боротьбі з міжнародним тероризмом. Виступаючи на генеральній асамблеї ООН 12-го вересня, - рік після терористичних нападів на Сполучені Штати, президент Джордж Буш закликав ООН довести до кінця справу довкола іракської зброї масового знищення й змусити Багдад виконати 16 попередніх резолюцій Ради безпеки. В протилежному випадку цей форум нагадуватиме роль неспроможної до рішучих дій Ліги Націй.

Сполучені Штати допомогли застуванню ООН. Ми бажаємо, щоб ця організація було ефективнішою та успішнішою.. Ми бажаємо, щоб резолюції найважливішого у світі форуму були виконані, і власне тепер ними односторонньо нехтує іракський режим.”

Після двохмісячних дипломатичних зусиль представники 15 держав-членів Ради безпеки одностайно схвалили резолюцію щодо повернення інспекторів ООН на іракську території з мандатом ліквідації зброї масового знищення.

Речник Генерального секретаря ООН Кофі Аннана Фред Екгард в інтерв’ю радіо Свобода сказав, що на ООН слід дивитися із ширшої перспективи.

Усі зосереджують увагу на Іраку.... Щоправда Ірак це лише одна справа, якою займається ООН й я припускаю, що держави члени цього форуму не забуватимуть й про фінансовий аспект. Представник ООН зазначив також, що провідні країни-члени ООН, включно із Сполученими Штатами продовжують фінансувати широкий спектр діяльності ООН. Зрештою адміністрація Буша цього року ухвалила рішення збільшити до 2006-го року на 5 мільярдів доларів іноземну допомогу. Як також після двадцяти років Сполучені Штати вирішили стати повним членом ЮНЕСКО. Однак Джефрі Лауренті американський експерт із питань стосунків США та ООН сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що не очікується помітних змін позиції адміністрації президента Джорджа Буша щодо таких питань як наприклад протоколи Кіото.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG