Доступність посилання

ТОП новини

Про перспективи перетворення АРК в “Російську національну автономію Республіка Таврида”


Про перспективи перетворення АРК в “Російську національну автономію Республіка Таврида”

Симферополь, 20 грудня 2002 - В Криму знову реанімується так звана “російська ідея”. Останнім часом проросійські організації автономії значно активізували свою роботу. А тепер тут створюється рух за перетворення АРК в “Російську національну автономію Республіка Таврида”.

Ініціаторами перетворення Автономної Республіки Крим в “Російську національну автономію Республіка Таврида” виступили лідери “Русского общества Крима”, яке очолює відомий своєю провокаційною поведінкою Анатолій Лось. На початку 90-х, у часи, коли на півострові російський націоналізм був провідною політичною силою, Анатолій Лось був одним з найрадикальніших політиків, лідером кримських вулиць. Після поразки російської ідеї пан Лось відійшов у політичну тінь. А цієї осені він знову винирнув з неї.

У п’ятницю він провів у Симферополі прес-конференцію, де повідомив, що в Ялті створено рух за відновлення в Криму російської автономії у складі України. Днями там же відбулися збори громадськості, в яких, за словами пана Лося, взяли участь понад 400 осіб. Там була обрана ініціативна група з 29 активістів, яким доручено ініціювати проведення на півострові всекримського референдуму з питанням про перетворення Автономної Республіки Крим в “Російську національну автономію Республіка Таврида”.

Анатолій Лось каже, що лише таким чином етнічним росіянам вдасться врятуватися від насильницької українізації: “Україна пожалкує про те, що назвала нас, росіян, меншістю. І пожалкує глибоко. Не мала вона ні морального, ні юридичного права нас називати цими образливими словами – етнічна меншина. Адже російська цивілізація відома на весь світ. Тож, на російських землях примушувати нас, російських людей створювати автономію – це просто нонсенс!” – заявив Анатолій Лось.

Він повідомив, що документи за результатами зборів передані до Верховної Ради Криму, яка має розпочати процедуру підготовки до всекримського референдуму. Якщо ж влада відмовиться це зробити, то російські націоналісти мають намір діяти радикально. Каже Анатолій Лось: “Ми не придумуватимемо велосипеда. Дякувати шановним татарам, ми просто візьмемо їхні вимоги і замінимо слово “татарин” на слово “росіянин”. Ви нацменшина і ми – нацменшина. Ми діятимемо так само радикально. Ми використаємо вашу ініціативу, але жодного іншого нового слова – не додамо. Це чудова ідея!” – заявив лідер “Русского общества Крима”.

Тим часом місцеві спостерігачі звертають увагу на синхронність того, як майже одночасно про себе заявили російські та кримськотатарські радикали, про яких в Криму вже давно не було чути. Згадаймо, як тиждень тому мітингували активісти Координаційної Ради кримськотатарських громадських і політичних організацій і які радикальні вимоги вони висували. Сценарій вимальовується цікавий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG