Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна інспекція і зростання загрози воєнної акції в Іраку


Міжнародна інспекція і зростання загрози воєнної акції в Іраку

Прага, 23 грудня 2002 – У центрі уваги західних оглядачів залишається Міжнародна інспекція ООН в Іраку. Зі зростанням скептицизму у справі ефективності цієї інспекції зростає також імовірність воєнного удару по Іраку. Коментатори аналізують різні аспекти можливої воєнної акції і її наслідки.

Коментуючи нинішній розвиток подій в Іраку, оглядач газети «Нью-Йорк таймс» Томас Фрідман вважає, що Саддам Хусейн, як видно з усього, матиме ще один шанс відсунути воєнний удар на пізніше. Противники воєнної акції (це можуть бути французи, росіяни або араби), як у 90-му і 91-му році, надішлють свої делегації до Багдада, щоб переконувати Саддама врятувати його родину і всіх інших від війни, тобто скласти іракську зброю або емігрувати з Іраку під протекцією арабських або європейських країн. Надто багато країн не бажають нової війни у Перській затоці, веде далі автор. Приміром, Єгипет боїться публічного осуду, Сирія не зацікавлена у війні, бо вона може стати наступною мішенню удару. Туреччина залежить від торгівлі Іраком і боїться активізації курдських сепаратистів на спільному з Іраком кордоні. Тим часом Іран боїться установлення проамериканської демократії в сусідньому Іраку. І лише курди, підкреслює автор, які є тепер під північною зоною заборонених польотів іракської авіації, як ніколи щасливі. Вони установили свою псевдонезалежну державу і черпають прибутки від продажу нафти з їхньої території. За цих умов, як підкреслює автор, Сполучені Штати повинні дати інспекторам закінчити їхню місію в Іраку і висунути переконливу причину удару по Іраку, щоб заручитися підтримкою союзників. А поки що противники удару надсилатимуть до Багдада свої делегації для дальших умовлянь Саддама піти на поступки.

Тим часом коментатор лондонської газети «Таймс» Вільям Ріс-Моґґ вважає воєнну акцію в Іраку майже неуникненною. Інакше, на його думку, у програші буде адміністрація Буша, а також близькосхідний мирний процес. Водночас Саддам Хусейн стане лідером, який двічі уникнув знищення з боку США. Цей факт може переконати арабський світ, що його, тобто Саддама Хусейна методи є успішні.

Наступного місяця, продовжує британська газета, головування в сенатському комітеті з питань закордонних взаємин перебере сенатор Річард Луґар, один із американських яструбів, який не приховує свого скептицизму щодо міжнародної інспекції в Іраку. Луґар вже раніше запланував слухання у справі майбутнього Іраку після усунення від влади Саддама Хусейна. Автор передбачає при цьому деякі труднощі. По-перше, утримання порядку і ухвалення нової конституції може забезпечити лише американська армія, що створює певні незручності. По-друге, розподіл прибутків від продажу нафти. Чи їх мали б привласнювати провінції, багаті на нафту, чи розподіляти порівну між усіма провінціями. Попри ці проблеми, пише на закінчення коментатор британської газети «Таймс», сенатор Луґар вважає майбутню воєнну акцію блискавичною й успішною

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG