Доступність посилання

ТОП новини

Представники лівих політичних сил підчас президентських виборів у Литві зазнали поразки


Представники лівих політичних сил підчас президентських виборів у Литві зазнали поразки

Вільнюс, 23 грудня 2002 - В другому турі через два тижні може скластися ситуація, трохи подібна до французької, як вважають декотрі політологи.

В неділю в Литві відбулися вибори до самоврядувань і вибори президента. Було навіть 17 кандидатів в президенти, тому не дивно, що ні одному не вдалося набрати 50 відсотків голосів і відразу виграти.

Керівник головної виборчої комісії Литви Зенонас Вайгаускас заявив сьогодні:

"Президента Республіки не вибрано. Відбудеться другий тур, в якому візьмуть участь кандидати, які отримали більшість голосів. Згідно з попередніми результатами, такими кандидатами є Валдас Адамкус і Роландас Паксас".

Другий тур відбудеться 5 січня. Теперішній президент Валдас Адамкус вчора отримав найбільше - 35 відсотків голосів, а голова створеної в березні партії ліберал-демократів Роландас Паксас - близько 20 відсотків. Голова Сейму і керівник Союзу соціал-лібералів Артурас Паулаускас втратив колишню популярність серед виборців (8 відсотків голосів).

В оцих виборах взяли участь лише трохи більше ніж 50 відсотків виборців. Також оглядачі відзначають, що теперішні президентські вибори стали першими виборами в Литві, в яких значну роль відіграло активне створення іміджу саме напередодні виборів. 46-річний Роландас Паксас перетворив виборчу кампанію на політичне шоу - на зустрічі з виборцями по всій Литві літав на вертольоті, його обличчя не сходило з екранів телевізорів.

Політолог професор Альгіс Крупавічюс вважає, що в Литві складається політична ситуація, подібна до французької, коли в другому турі президентських виборів політичні сили об'єдналися проти Ле-Пена. На думку політолога Крупавічюса, ліві політичні сили в Литві програли в результаті роз'єднаності.

Тепер литовські ліві партії збираються в другому турі підтримати Адамкуса, формально безпартійного кандидата, якому властиві правоцентристські політичні погляди, в боротьбі проти Паксаса, котрий лише в березні цього року створив власну партію ліберал-демократів і не скупується на суто популістичні обіцянки.

Валдасу Адамкусу в листопаді сповнилося 76 років. Незважаючи на зріст, він впливає на всі політичні процеси в країні і встигає всюди взяти участь. Підчас його керування Литву цього року запрошено до НАТО і до Європейського Союзу. Мабуть усі мешканці Литви давно знають, що кожного ранку президент починає день з плавання в басейні. Напередодні виборів і Різдва Адамкус взяв участь у відкритті найвищої у світі новорічної ялини у вигляді гірлянди на Вільнюській телебашті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG