Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Про міжнародні реакції й санкції щодо України


Прямий ефір: Про міжнародні реакції й санкції щодо України

Київ–Прага, 20 грудня - Ведучий – Василь Зілгалов. Гості: народні депутати - від фракції СДПУ /о/ Нестор Шуфрич і від фракції соціалістів - Віталій Шибко.

Василь Зілгалов

Учора і в Україну прийшов Святий Миколай і кожному щось приніс, чи під подушку, чи в черевик...Правда, сьогодні, 20 грудня, день міліції і парубкам, якщо вони ще не перевелися, легше буде на початку різдвяних вечорниць батькові гарної дівки воза на дах висадити, бо звісно, що стражі порядку у цей день гуляють....Але ми будемо говорити сьогодні про того воза, який і по нині з гарбузами у Верховній Раді України, не зважаючи на застереження міжнародної спільноти. Тобто, про міжнародні реакції й санкції щодо України, а також про перспективи зрушення «воза незгод» у парламенті.

Нагадую шановним слухачам телефон київської студії – 490 29 05 код Києва 044. Нагадаю, що на події останніх днів у сесійному залі ВРУ є низка міжнародних реакцій. Зокрема, від послів низки країн таких, як Канада, США, Франція....Про події у парламенті в Києві та в американсько - українських стосунках є досить сумні відгуки від офіційних осіб. Чимало міжнародних експертів вже перед 17 грудня відзначили, що Україна разом з Білоруссю у підсумку 2002 року потрапили у досить глуху міжнародну ізоляцію. Ситуація для України досить складна. І за це несе відповідальність українська влада, мабуть.

Напередодні колишній голова Нацбанку Володимир Стельмах відзначав, що введення санкцій FATF і інших економічних санкцій може призвести до того, що фінансові операції Україна зможе проводити лише через Нацбанк, тому що комерційні банки просто відмовляться. Наскільки це правда, ми не знаємо. Але, якщо виходити зі слів компетентної людини – Володимира Стельмаха, то виглядає, що в Україні чекали таких санкцій. Як Ви вважаєте, пане Шибко, така реакція очікувалася у Києві?

Віталій Шибко

Хотів би наголосити, що таке FATF. Ця організація бореться з відмиванням брудних грошей. Вона має постійне членство й кандидатів. На сьогоднішній день цією організацією Росія розглядається як кандидат і не тому, що там почали боротися з цим явищем, а тому, що офіційна російська влада дала згоду на те, що вона буде співпрацювати з представниками FATF. Вона буде давати якусь інформацію про те, що діється на території Росії щодо боротьби з цим явищем. На жаль, Україна не підпадає під це сьогодні.

Ви, мабуть, тільки чули повідомлення, що таке сьогодні ці санкції. Але, я хотів би звернути увагу на те, що якщо блокуються кореспондентські рахунки за кордоном / маю на увазі комерційні банки /, то може бути не тільки те, що вони будуть заблоковані й операції будуть проводити тільки через Нацбанк. А ті комерційні банки почнуть шукати, де розміщувати свої можливості, щоби мати якісь відповідні доходи, щоби цим банкам працювати. І може статися, що ці гроші посунуться або в Росію, або в Прибалтику. На це явище я хотів би звернути увагу, тому що ви добре розумієте – Росія, і там ставка буде дещо менша. І ось тоді, якщо ця ставка буде менша, то ці комерційні банки не припинять свої операції і будуть намагатися перекласти це на тих людей, з якими вони працюють – хто вкладає в ці банки гроші, або на тих, з ким вони роблять операції. Тобто таке явище не дуже добре для українських громадян, тому що банк буде шукати вихід.

Ви поставили питання, чи очікувала влада це чи ні. Учора до парламенту приходив прем’єр-міністр і намагався поставити 2 питання : 1 – давайте остаточно проголосуємо за цей закон, який був проголосований раніше; 2 – давайте все таки повернемося до бюджету. І в тій ситуації / я відповідаю за свої слова / ті, що називаються опозицією сьогодні або меншістю якось заважали більшості проголосувати саме за це. Але чогось більшість на це не пішла. Мені дуже цікаво, із яких причин на сьогоднішній день вони, маючи більшість, можливості не проголосували. Мабуть, є якісь там внутрішні недомовленості з цього приводу. Треба нам більш детально познайомитися з умовами, які виставила Міжнародна фінансова спільнота, щоб можна було більш детальніше характеризувати, що це явище нам дасть, і як воно відобразиться на фінансовому стані нашої країни.

Василь Зілгалов

Пане Шуфрич, які можуть бути наслідки санкцій, про які сьогодні оголосило не тільки FATF, але і Казначейство США?

Нестор Шуфрич

Сьогодні я очолюю Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, і мені дуже прикро, що такі рішення були ухвалені. І для мене було несподіванкою почути від мого шановного колеги натяк на те, що ми вчора не змогли проголосувати цей законопроект. Хочу звернутися до стенограми виступу лідера блоку БЮТ, а також Віктора Ющенка, які дали зрозуміти, що вони не дадуть нам учора проголосувати саме цей законопроект. В ультимативній формі вони запропонували нам відмовитися від рішень, які були ухвалені 17 грудня, і це було в дуже брутальній формі. Ми не змогли проголосувати цей законопроект. Хоча вчора на весь парламент, на всю Україну ми наголошували – ми відмовляємося від усіх голосувань, просимо дати можливість проголосувати один єдиний закон – внесення змін до закону щодо відмивання брудних грошей. Ви дуже слушно звернули увагу на те, що пан Стельмах, який вже реально не є головою Нацбанку / постанова щодо його звільнення і призначення нового керівника є чинною і сьогодні є нормативним актом, який діє в законодавчому полі України / теж нас лякав, що введуть санкції. Не треба нас лякати. Єдине, в чому я відчуваю свою особисту вину, що як один із керівників більшості, представляючи фракцію об’єднаних соціал-демократів на всіх погоджувальних радах, які провели вчора, я не зміг настояти на ще одному голосуванні йменними бюлетенями. Минулого разу ми проголосували, у нас цинічно вирвали з рук проголосовані бюлетені, але, на щастя, ми встигли їх порахувати до того, як у нас їх відібрали. Я не виключаю, що якщо ми не домовимося до вівторка, то ми і надалі будемо голосувати тільки йменними бюлетенями, ми проголосуємо цей закон, покажемо світовій спільноті наше ставлення до цих проблем, і, безумовно, доведемо, що Україна сьогодні відкрита до будь-якого моніторингу, готова до інтеграції. Я сподіваюся, що наші підприємства не встигнуть постраждати за цей короткий час, і що ці санкції будуть доволі ліберальними. Я повністю погоджуюся з нашим ведучим із Праги, що за це відповідає влада. Але хотів би нагадати, що на сьогоднішній день у нас є дві гілки влади – виконавча й законодавча. Треба визнати, що виконавча гілка влади зробила все, щоб запобігти сьогоднішнім санкціям. А саме ми, носії вищої законодавчої влади, народні депутати / я зараз не знімаю із себе відповідальності /, не зважаючи на те, що над нами знущалися, давили, в окремих випадках і били, ми мали додавити цей закон. Система «Рада» була заблокована, такої можливості не було. Сподіваюся, що ми не будемо змушені переорієнтувати імпорт до країн СНД, адже головна загроза сьогодні, що ми не зможемо переводити кошти за межи України так швидко, як хотіли би наші підприємці й промисловці. А це дуже серйозно. Ми мусимо зробити все, щоби блокування рахунків за кордоном не відбулося.

Василь Зілгалов

Я звернув увагу на те, що на сьогодні і російські експерти також дали оцінки тому, що відбувається. І вони зауважують, що введення цих санкцій, яке передбачалося, не є наслідок цих 3 днів, які були у Верховній Раді, а це наслідок подій, які відбувалися впродовж останніх кількох років в Україні, і влада не реагувала на це. Фактично, введення санкцій співпало, як вважають спостерігачі, із тим, що відбувається сьогодні у Верховній Раді. ООН, НАТО, FATF, Казначейство США, Західна Європа і не лише за останніх кілька місяців дали серйозні попередження Україні. Невже це все так просто, як вважають у київських верхах, для України обійдеться ? Невже не розуміють у владних верхах, в більшості у парламенті, що за ці речі доведеться серйозно відповідати?

Нестор Шуфрич

Я зараз не буду давати характеристику того, що є внутрішніми питаннями, а що є питаннями зовнішнього тиску. Україна сьогодні відкрита до будь-якої співпраці. Ми вже ухвалили низку законів, ратифікували багато угод, до речі, без участі наших колег з опозиції, тим більше з лівої опозиції. Для себе я чітко відділяю меншість, я її ділю на опозицію, рахую, що в опозиції у нас сьогодні комуністична партія України, соціалістична партія України, БЮТ, і є у нас представники «Нашої України», яких я характеризую як меншість. Адже просто не можуть зрозуміти, що вони хочуть – або торгуватися з владою, або стати реальними опозиціонерами.

Ми робимо все, щоби переконати європейську світову спільноту, що ми відкриті і прозорі. Останній приклад – звинувачення нас у продажі «Кольчуг». Сьогодні ніхто не довів, що ми їх продали. Ми відкрили все, крім питань, які стосуються державної таємниці Росії та Китаю. Це ми не можемо собі дозволити. До речі, Росія й Китай допомогли нам і надали інформацію, яку чекали експерти, які приїжджали з-за кордону. ООН теж сказала, що в них немає підстав до цих звинувачень. Звинувачення не підтверджуються, але ми від цього страждаємо. І мені прикро відчувати, що мої колеги з Верховної Ради - народні депутати Верховної Ради України, підкреслюю – саме України, їдуть закордон, виступають у європейській Асамблеї і звинувачують Україну в усіх гріхах.

Я хотів би нагадати своїм колегам, що ми є політиками України і треба поважати й берегти свою державу.

Віталій Шибко

Я маю можливість теж висловити свою точку зору. Ви назвали декілька впливових міжнародних організацій, які виставляють претензії Україні. Ці претензії виставляють вже давно – останні 3-4 роки і вони серйозні. Але жодного разу не була названа серед тих, кому виставляють претензії, Верховна Рада. Тобто парламенту на сьогоднішній день, і я це кажу з відповідальністю, ніхто не виставляв серйозної претензії з приводу того, що діється в Україні.

Василь Зілгалов

Але більшість оголосила, що вона бере відповідальність за все. Чи не означає це, що і за ті претензії?

Віталій Шибко

Я розкажу, як це буде діяти. Усі ці претензії виставляються президентові, його адміністрації. В газетах з’являються статті. Але що мається на увазі з боку адміністрації? Мається на увазі, що вона, збивши цю більшість, хоче перекласти на неї відповідальність. Треба буде якось відповідати за те, що в Україні, і, звісно, що адміністрації і Кучмі не хочеться цього робити. От він силоміць робить все, щоби збити цю більшість, і тоді, як прийде той час, сказати:«Ні, панове, я не один був. Дивіться, хто був із мною - більшість, парламент, уряд, за який проголосувала ця більшість у цьому парламенті. І давайте все це розділимо».

Учора приходять до Мороза два молоді депутати, які перший раз у парламенті і кажуть, що треба якось із цієї кризи виходити. І кажуть, що ми визнаємо, що ми не маємо рації. Але якщо ми це визнаємо офіційно, то треба, щоб хтось відповідав у судовому порядку. Тобто на сьогоднішній день є оцей стиль, цей підхід до скоєного – так, ми скоїли, але все таки давайте виходити із ситуації за рахунок тих, хто від цього постраждав. І ця логіка є притаманна на сьогодні Верховній Раді. І мне дивує перший президент України Леонід Кравчук. Він на сьогоднішній день взявся бути адвокатом того, що є антиконституційним і антизаконним. Мене це дивує, тому що в цьому немає логіки. Це людина, яка була на чолі становлення демократії, незалежності в Україні.

Василь Зілгалов

Пане Шипко, я вибачаюся, але в нас є слухач.

Слухач

Я хочу звернутися до Шуфрича. Учора на Радіо Свобода були Тарасюк і Гавриш, одразу скажу, Гавриш дуже жалюгідно виглядав, а Тарасюк, він вас, “заєдинців”, і всю цю банду назвав “хунтою”, яка захопила владу.

Те, що вас народ не підтримує, – це теж факт. А до Вас запитання: чи Ви розумієте, що Ви є членом цієї хунти? Чи не боїтеся Ви, що за свої злочини прийдеться таки відповідати перед народом на суді?

Нестор Шуфрич

Ви знаєте, ми готові відповідати і перед народом, і в суді. І ми з цього почали – саме з того, що створивши більшість, коаліційний уряд, сказали: ми готові саме до відповідальності. Учора я зустрічався з Петром Симоненком і з Володимиром Стретовичем, так Стретович погрожував мені пекельним вогнем і небесними карами. У залі суду мене пообіцяли підняти на вили, повісити і живим спалити. Це те, що я чув. І я буквально своїм тілом закрив одне з табло системи “Рада”, щоб його просто не розбили. Це було тиждень тому. І я просив – не трощіть систему “Рада”, дайте нам нормально працювати, зберіть 226 депутатів і працюйте.

А якщо у вас такої можливості немає, якщо ви не здатні між собою домовитися, якщо ви дурите одне одного – то дайте працювати тим, хто зміг домовитися, і взяти на себе відповідальність! Повірте мені, шановний слухач, я б дуже хотів, щоб Ви слухали ефір, сподіваюся Радіо Свобода запросить мене і через рік, і я зможу розповісти Вам про те, що нам вдалося зробити за рік, наскільки підвищиться Ваш добробут! Адже це буде – відповідальність, а сьогодні є тільки голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG