Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея: ядерна зброя. Проблема міжнародного тероризму


Північна Корея: ядерна зброя. Проблема міжнародного тероризму

Прага, 25 грудня 2002 – Західні оглядачі відгукуються на заяви північно-корейських керівників про наміри відновити роботу ядерного реактора, який, згідно з підозріннями військових фахівців, використано для розробки ядерної зброї. Проблема боротьби з міжнародним тероризмом теж залишається у центрі уваги західної преси.

Західна преса наводить реакцію Сполучених Штатів і Великобританії на відновлення праці ядерного реактора радянського зразка, законсервованого Пхеньяном 94-го року після того, як США припинили достави пального, вимагаючи закрити розробку ядерної програми. Північно-корейські інженери зірвали пломби й усунули камери стеження на згаданому ядерному підприємстві. Західні журналісти цитують американських офіційних осіб, які висловили серйозну стурбованість у зв’язку з нинішнім рішенням Пхеньяна. Міністр оборони США Рамсфельд заявив, що Сполучені Штати крім удару по Іраку можуть розміркувати також справу відповідного удару по Північній Кореї, на що міністр оборони Північної Кореї Кім Ір Гон войовничо заявив, що його країна «жорстоко покарає будь якого агресора у випадку воєнного конфлікту».

Кореспондент агентства Франс-пресс цитує у зв’язку з цим колишнього офіцера, а нині представника Американського інституту миру Вільяма Дреннана, який вважає північно-корейських керівників особливо брутальними і небезпечними. Вони не самовбивці, підкреслює Дреннан; головною мішенню їхніх зусиль є Сеул, столиця Південної Кореї, розташована в 45-ти хвилинах від спільного кордону між двома Кореями, а також присутність 38 тисяч американських військовослужбовців уздовж цього кордону. Дреннан не виключає воєнного конфлікту, хоча вважає, що за певних умов його можна уникнути.

Тим часом із західних коментарів на тему боротьби з міжнародним тероризмом варто навести аналітичну статю Фаваза Ґерґеса, автора книжки «Ісламсти на Заході» у газеті «Лос-Анджелес таймс». На думку автора, лідери терористичної мережі Аль-Кайда останнім часом готують нову кампанію психологічної війни з метою залякати західні суспільства і спричинити економічні шкоди у західних країнах. Після терористичних актів у США у вересні минулого року, як вважає автор, Аль-Кайда децентралізувалася і нині планує свої удари головно проти цивільного населення. Після перших серйозних ударів по мережі і її головній базі в Афганістані терористи перегруповуються, розбудовуючи свої дрібніші клітини безпосередньо в західних країнах. Тому нинішні заходи боротьби з тероризмом, на думку автора, повинні враховувати саме ці зміни в діяльності Аль-Кайди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG