Доступність посилання

ТОП новини

Складна ситуація виникла на Азовському морі, яке вперше за останні роки через сильні морози повністю замерзло


Складна ситуація виникла на Азовському морі, яке вперше за останні роки через сильні морози повністю замерзло

Симферополь, 26 грудня 2002 - Складна ситуація виникла у ці дні на Азовському морі, яке вперше за останні роки через сильні морози повністю замерзло. Тепер льодохід серйозно загрожує конструкціям кількох свердловин Східно-Казантипського газового родовища – найбільшого з подібних в Азовському морі, а також суднам, які там перебувають.

Днями льодові тороси затисли біля південного узбережжя Азову турецький корабель під сирійським прапором “Хулоуд”, який перевозив 9 тисяч тон зерна. Лише допомога криголамно-буксирувального судна “Нафтогаз-68” дозволила туркам дійти до Керченського порту. За повідомленням прес-служби підприємства “Чорноморнафтогаз”, якому належить це судно, таким чином допомогу отримали ще кілька плавзасобів, котрі були атаковані азовською кригою.

Причиною складної навігаційної обстановки в українському секторі Азовського моря стали сильні морози і різкий вітер. В районі Східно-Казантипського газового родовища, де “Чорноморнафтогаз” за допомогою самопідйомної плавучої бурової установки "Таврида" у ці дні встановлює конструкції 4-ї свердловини, товщина криги перевищує 30 сантиметрів, а в деяких місцях сягає пів метра. Водночас, течія рухає великі льодові маси на опорні колони "Тавриди", створюючи небезпечну ситуацію для проведення робіт. Зараз із кригою борються три судна технологічного флоту "Чорноморнафтогазу" і близько тридцяти працівників “Тавриди”. Ще 60 осіб евакуйовані з платформи.

За інформацією прес-служби підприємства, зараз розглядається можливість використання кумулятивних снарядів - у випадку, якщо у цьому районі Азовського моря виникнуть льодяні тороси. Водночас представники “Чорноморнафтогазу” закликають журналістів не драматизувати ситуацію довкола газових свердловин в Азовському морі. За їхніми словами, льодова обстановка для фахівців і техніки цього газодобувного підприємства є штатною. Навіть за таких складних погодних умов видобуток природного газу на Східно-Казантипському родовищі не тільки не припинився, але й виріс, зокрема, за останній тиждень із 400 до 600 тисяч кубометрів на добу.

Водночас, судна технологічного флоту "Чорноморнафтогазу" "Вихор", "Нафтогаз-68" і "Центавр" продовжують руйнування крижаних полів довкола самопідйомної плавучої бурової установки "Таврида", яка і далі веде роботи з освоєння родовищ газу в Азовському морі. Представники керівництва "Чорноморнафтогазу" обіцяють, що за кілька років забезпечать увесь Крим власним природнім газом і постачатимуть його до інших регіонів півдня України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG