Доступність посилання

ТОП новини

Нью–Йорк – різдвяні сподівання й розчарування...


Нью–Йорк – різдвяні сподівання й розчарування...

Прага – Нью-Йорк, 25 грудня 2002

Людмила Ваннек:

Двадцять п`ятого грудня - католицьке й протестантське Різдво. Як його справляють у Нью-Йорку, запитуємо нашого тамтешнього кореспондента Юрія Дулерайна, який з нами на прямому зв’язку.

Юрій Дулерайн:

Різдво, як відомо, свято тихе, сімейне, його відзначають у родинному колі, обмінюючись традиційними подарунками. В цьому сенсі Америка не відрізняється від інших країн. Але відмінності є, насамперед, у тому, що різдвяні свята вважаються головним комерційним сезоном року. «Найударніші» кінофільми виходять на екрани під Різдво. От і нині в мультиплексах крутять найновіші картини: “Банди Нью-Йорка” Мартина Скорсезе, “Злови мене, якщо зможеш” Стівена Спілберга, “Адаптація” Спайка Джонса, друга серія “Господаря Кілець” Пітера Джексона.

Людмила Ваннек:

Ну, а торговельний сезон?

Юрій Дулерайн:

Великі універмаги й маленькі крамнички сподіваються на Різдво надолужити усе те, що втрачено протягом року, продати все, що не зуміли продати за попередні одинадцять місяців. У день Різдва усе зачинено, але все що треба, придбано заздалегідь, бо закупівлі почали робити від перших днів грудня і закінчили буквально напередодні Різдва, щоб покласти подарунки під ялинку. Учора у Манхеттені на вулиці був такий натовп – не проштовхнутися, і всі перехожі несли купу великих і маленьких пакунків, торб і торбинок. Але економісти вже підбивають підсумки різдвяного продажу і виявляється, що попри оптимістичні прогнози й рожеві сподівання, американці купують цього разу менше, ніж купували торік. Ще не всі дані оброблено, але от Нью-Йорк Таймс пише сьогодні, що на думку деяких аналітиків, для торгівлі це, можливо, найгірше Різдво за кілька останніх десятиріч. Але, американці – народ оптимістів, тож тепер комерсанти усі надії покладають на післяріздвяний розпродаж.

Людмила Ваннек:

А, яка у вас там погода на Різдво?

Юрій Дулерайн:

Снігова завірюха й холод, що не типово для грудня в Нью-Йорку, де справжній холод не буває раніше кінця січня-початку лютого. Нині усю східну частину Сполучених Штатів охоплено сніговими бурями. У Нью-Йорку за Цельсієм лише один градус нижче нуля, але місто розташоване на березі Атлантичного океану, вологість висока, тож у поєднані з вітром відчуття як мінус десять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG