Доступність посилання

ТОП новини

Нелюбов до Євразес або підлітковий синдром української політики


Нелюбов до Євразес або підлітковий синдром української політики

Прага, 26 грудня 2002 - У середу на прес-конференції в Києві президент України заявив, що Україна не збирається вступати в Євразійське економічне співтовариство. Нам це не вигідно, наголосив Леонід Кучма. Поки що немає офіційної реакції на його заяву з Москви. Наскільки ж принциповим є це питання для Кремля, адже Україні радить вступити в цю організацію і російський прем’єр, і зовсім недавно у Києві ці заклики повторив спікер російської Думи? Ось що каже з цього приводу Радіо Свобода директор Інституту політичних досліджень в Москві Сергій Марков:

"Гадаю, що і не буде занадто гучних офіційних заяв в Москві з приводу слів Кучми. Продовжуватимуть вмовляти, але тим не менше не будуть реагувати. Останнім часом московські політики намагаються будувати свої відносини з українськими за принципом дорослих і підлітків. Тобто, потрібно пропонувати розумні речі, але не звертати уваги на якісь гучні заяви, в яких підлітки максимально демонструють свою самостійність."

Тобто, Ви маєте на увазі, що Кучма це підліток для Росії?

"Я маю на увазі те, що український політикум погруз у підліткових міфах і нерідко будує свою політику не на основі реальності, а на основі всіляких міфічних страхів і бажань."

На вашу думку, які шанси, що Кучма змінить своє негативне ставлення до Євразес, чи все таки Росії тут варто очікувати більшого від нового українського президента?

"Важко сказати. Рішення вищого українського керівництва визначаються не тільки уявленнями про стратегічні інтереси України, але й, по-перше, лобістськими угрупованнями, які дуже впливові, які відіграють величезну роль. Крім того, ці рішення приймаються ще й під впливом тимчасових політичних чинників - як поведе себе далі американська адмінстрація щодо кольчужного скандалу і можливих інших скандалів, поки що це невідомо. Тому політику вищого українського керівництва важко передбачувати. На неї впливає забагато чинників, або тимчасових, або таких, які ми не можемо проаналізувати через їхній таємний характер."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG