Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: Хто хоч раз в Україні не сказав, не крикнув, не буркнув собі під ніс “Кучму – геть”!?


Огляд: Хто хоч раз в Україні не сказав, не крикнув, не буркнув собі під ніс “Кучму – геть”!?

Київ, 27 грудня 2002 - Нещодавній вирок Голосіївського суду столиці, який визнав винними учасників акції “9 березня”, обурив багатьох журналістів. Зокрема, кореспондент газети “Україна молода” у статті “Від двох до п’яти...” наголошує на упередженості суддів. Надто вже вони критично ставилися до свідчень, котрі слугували на користь обвинуваченим. “Суд узагалі випромінював скепсис щодо всього, що розмивало фундамент під обвинуваченням, - зауважує журналістка. Натомість державному обвинуваченню дісталася повна і зворушлива довіра”. Будемо відверті, - закликає далі автор статті, - хто хоч раз в Україні не сказав, не крикнув, не буркнув собі під ніс “Кучму – геть”. Крім Леоніда Даниловича, звичайно. А, відтак - підсумовує журналіст, - вирок суду, котрий засудив багатьох учасників березневої акції на кілька років позбавлення волі, інакше ніж цинічним назвати важко.

Репортаж із зала суду, де виносили вирок членам УНА-УНСО, пропонує також газета “Сегодня”. В цьому ж числі щоденник також переповідає про складнощі ухвалення у Верховній Раді державного бюджету на наступних рік.

Втім, цифри можуть сказати багато про що. І не лише бюджетні. Як зауважує газета “Вечірні вісті” – дані опитувань громадської думки, проведені нещодавно українським інститутом соціальних досліджень і центром “Соціальний моніторинг” засвідчили про дедалі меншу довіру українців до органів влади. Скажімо, рівень довіри до президента Л.Кучми впав з 27% в лютому до 20% в грудні, а рівень недовіри відповідно збільшився. За цей же період рівень довіри до уряду знизився з 26 до 19 відсотків.

І все ж, яким він був 2002 рік? Про це в газеті “День” розмірковують політологи, політики, науковці. Зокрема, на думку доктора політичних наук, президента фонду “Співдружність” Сергія Телешуна політичний рік, що минає був дуже важливим. Закінчується процес реалізації інтересів різних політико-економічних сил в Україні. Багато емоцій, “візантійської” підкилимової гри, непомірних амбіцій. Не можна сказати, що представники політичних сил в Україні змогли реалізуватися в 2002 році на “відмінно”. Відтак п. Телешун ставить українським політикам в цьому політичному році лише “трієчку”.

А ось на думку інших опитуваних політологів, головною особливістю нинішнього року – був початок зміни політичних еліт. Не за радикальним сценарієм, а через перегрупування, пошук оптимальних режимів “співіснування”, “співжиття” основних політичних картелів і ресурсних груп, залучених до орбіти пропрезидентського центру.

В цьому ж числі щоденник пропонує прогнози на наступний рік. А також друкує поради знаних українських дизайнерів – в чому потрібно зустрічати 2003 рік.

А якщо вірити східному гороскопу, про який розповідає дописувач газети “Молодь України” – наступний буде роком Вівці, або ж Барана. Ті, хто народився в цей рік повинні знати, що працьовита вівця починає пожинати плоди своїх починань. Хоча начитавшись астрологічних прогнозів, порад і застережень, дехто починає з нетерпінням чекати – коли ж вони збудуться. Та слід пам’ятати, астрологи радять, а не стверджують. Тож, бережімо те, що маємо. – радить дописувач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG