Доступність посилання

ТОП новини

Одеса була таки першою...


Одеса була таки першою...

Одеса, 27 грудня 2002 - Ще у середині грудня поточного року багато Інтернет видань та всеукраїнських газет поширили інформацію про те, що столиця України стала першим в країні містом, що одержала міжнародний кредитний рейтинг.

Чимало одеситів при цьому висловлювали свій подив, адже добре пам’ятають історію рідного міста.

Першим містом, якому була висловлена підтримка міжнародного співтовариства, була саме Одеса.

Нагадаю, що ґрунтуючись на результатах комплексного дослідження у грудні 1998 року міжнародне рейтингове агентство Fitch IBCA \Лондон, Нью-Йорк, Токіо\ офіційно надало Одесі: довготривалий міжнародний кредитний рейтинг В + та короткотривалий міжнародний кредитний рейтинг В.

Світ поважав і вірив тодішній Одесі та її міському керівництву. Дивно розумів стан справ тоді хіба що Президент України Леонід Кучма, за допомогою якого і прийшов до влади в місті колишній перший комуніст області Руслан Боделан. Саме з його приходом до влади поважний рейтинг було втрачено.

Цікаво, що при наданні міжнародного кредитного рейтингу Одеси експертами рейтингового агентства було взято до уваги такі реальні показники: Одеса має природні та історико-культурні переваги, необхідні для розвитку туризму, спостерігалося зростання прибутків та капіталовкладень у міське господарство Одеси протягом 1995-97 років, були можливості збільшення фінансової незалежності міста від зовнішніх джерел фінансування, мала місце ефективна система накопичення місцевих податків, правова неможливість банкрутства міста як суб’єкта права, наявність розробленої муніципалітетом динамічної програми інвестування міського господарства...

Такою була оцінка тодішньої Одеси міжнародними експертами.

Нажаль, нині ситуація в місті радикально змінилася.

Одеса стала напівпроданим, спустошеним містом, яке майже втратило можливості розвитку такої вигідної туристичної галузі. Багато широко рекламованих міжнародних проектів так само провалено...

Але, тим не менше, першим в історії України містом, яке одержало кредитний рейтинг, набагато вищий ніж той який через чотири роки одержав Київ, була саме Одеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG